söndag 6 oktober 2013

Mer paleoböcker på svenska

Såg att Åsa Söderberg (Fyscoachen.se) har släppt sin bok Paleo - Naturlig mat & Livsstil. Och det är också denna gång Optimal Förlag som gett ut boken.

Så här står det i beskrivningen på Adlibris

"PALEO stenålderskost och stenåldersträning Den moderna människan du och jag är anatomiskt och genetiskt helt identisk med stenåldersmänniskan. Som art är vi fortfarande anpassade till det liv vi levde som jägare och samlare för mer än 10 000 år sedan. Det som skiljer oss från våra förfäder är kosten och livsstilen. Vi sitter still, vi rör oss alldeles för lite och vi äter för mycket snabba kolhydrater, främst socker. Paleo är en förkortning av paleolitikum, den vetenskapliga benämningen på stenåldern. Paleo är också begreppet för den livsstil som förenar intresset för ursprunglig kost med naturlig träning. Kort sagt: Paleo är stenålderskost förenad med stenåldersträning!

Paleorörelsen är för närvarande en av de starkaste hälsotrenderna i Amerika. Tusentals svenskar har hakat på. Som vetenskaplig grund ligger professor Loren Cordains bok Paleo Diet (Stenålderskost, Optimal Förlag 2003). Paleoböcker toppar nu både kokboks- och träningsbokslistorna på Amazon.

Åsa Söderbergs paleobok är den första som är skriven för svenska förhållanden. Boken ger dig en paleoutmaning för 30 dagar, kompletta menyer och över 80 enkla och goda recept för hela familjen. 

Åsa Söderberg är född i Piteå, men bor och arbetar i Stockholm. Hon är legitimerad sjukgymnast, personlig tränare och kostrådgivare. Hon är även vidareutbildad inom idrottsmedicin och funktionell träning.

Åsa har ett holistiskt synsätt på träning och hälsa. Hela livsstilen räknas. Variation, funktionalitet, effektivitet och glädje är komponenter som genomsyrar Åsas träningsfilosofi. Åsa tränar även CrossFit, löpning och Kettlebells. Åsa jobbar som sjukgymnast och personlig tränare på Master Training i Stockholm. Hon driver även sitt eget företag Fyscoachen."

Även Birgitta Höglund som släppt en del LCHF-kokböcker har släppt en paleokokbok via Optimal Förlag. Den heter Långkok för LCHF och Paleo.

Så här lyder beskrivningen på Adlibris
"Slow food som långkok och gammaldags husmanskost har blivit riktigt hett. Mustiga grytor, stekar, fonder och soppor står nu och puttrar i många kök. En gryta som under flera timmar får koka sakta på låg värme gör underverk med även de allra enklaste och billigaste köttbitar. Maten sköter sig själv medan du sysslar med annat, för att några timmar senare ha utvecklats till en fantastisk smakupplevelse.

Birgitta Höglund har 18 års erfarenhet som kock i många restaurangkök, där långkok ofta fanns med på menyn. Intresset för att ta vara på vår traditionella matkultur är något hon brinner för. Lokala och närproducerade råvaror får stor plats i hennes kök. Den här boken, Birgittas tredje kokbok, är fylld med recept tillagade enligt LCHF och Paleo/Stenålderskost. Helt naturlig mat som vi är designade för att äta, en glutenfri kostmodell som hon själv lever efter sen över 4 år. Mat som inte bara är väldigt njutbar utan även har gett henne hälsan tillbaka.

Birgitta bjuder bland annat på sina favoriter bland våra svenska klassiker. Rätter som söndagsstek med blåbärsgräddsås, rimmad fläsklägg med blomkålsmos, saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta och dillkött varvas med recept inspirerade av hennes många resor till de olika medelhavsköken. Där lagas ofta och gärna traditionella långkok på kött från djur som fått gå ute och beta fritt. Näringsrika rätter med milda men intensiva smaker som citronfylld kyckling, turkisk lammfärsgryta, grekisk stifado och pulled pork med smak från det cypriotiska köket. Några saftiga bröd, bakade utan vanligt mjöl och med lite kolhydrater, finns också med som tilltugg till soppor och grytor.

Birgitta presenterar recepten på ett enkelt och lättlagat sätt så även den ovana långkokaren kan hänga med. Allt lagat i grytor på spisen, i ugnen, i lergryta eller i elektrisk slowcooker. Slutresultatet blir smakrika rätter som bara smälter i munnen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar