fredag 29 april 2011

Fitnessfighten

Har som sagt anmält mig till Träningsutmaningen/Träningsprogrammet "Fitnessfighten".
Igår så fick jag tränings- och kostschemat.
Kostschemat ser ganska lika ut så som jag äter, men med lite mer till mellanmål och mindre till lunch och middag. Skall nu försöka äta ca 1900 kcal/dag, vilket är ca 200 kcal över mitt BMR (hur mycket energi jag gr av med genom att bara ligga och vila). Det jag saknade är lite receptförslag, men man kan ju inte få allt för 395 kr.

Träningsprogrammet som man fick med är ganska "basic", men om jag försått det rätt så kommer vi få mer utmanande övningar allteftersom tiden går. Man får också byta ut övningar om man vill. Känns lite konstigt att gå tillbaka till "vanlig" styrketräning, när jag nuförtiden oftast kör övningar där jag engagerar hela kroppen (fanns i och för sig några sådana med också).
Om jag förstått det rätt så kör man samma sorts program varje dag (1 h), även om man byter ut övningar då och då. Borde finnas en risk kunna finnas en risk för överträning, men programmet skall ha använts av många innan detta, så man får väl lita på att de som gjort programmet vet vad som fungerar.
En annan sak som jag inte är van vid är att man kör styrkeövningarna väldigt långsamt. 4 sek excentriskt och 2 sek koncentriskt. Som jag fattat det så är det inte lika effektivt som ett högre tempo (Se denna artikel). Men kollar man på före/efterbilder så ger det uppenbarligen resultat, så nu skall jag testa denna metod.

Testade att köra igenom programmet igår, men hade bara 45 min på mig, så jag körde inte i det långsamma tempot och drog ner lite på konditionsträningen. Lyckades inte pricka in vikterna helt rätt från början, så jag blev inte lika slut i kroppen som jag brukar bli under mina tuffare pass. Detta löser sig nog dock med tiden (och kanske med det långsammare tempot). Skall hur som helst bli väldigt spännande att se vad man kan få för resultat.

Idag körde jag ett pass där jag blandade in en hel del av övningarna, men nu med det långsammare tempot. Det var riktigt jobbigt och jag kände att jag behövde gå ner lite i vikt på några av övningarna. I dagens pass blev det dessutom Marklyft på 100 kg, Kettlebellsvingar (28 kg), 10 min Get-up med 24 kg kettlebell, Bicepscurl och Pull-up. Känner att jag blir lite extra peppad av att det snart är tävling och att jag pressar mig lite extra. Skall bli en riktigt kul månad. Tror dock det blir svårt att vinna tävlingen, eftersom jag inte kommer ha tid att angagera mig till max. Finns nog de som har ett bättre utgångsläge (dvs inte är vana att träna så mycket och har lite mer övervikt). Dessutom är vi ca 250 st som är med i denna omgång av Fitnessfighten.

1 kommentar: