torsdag 13 januari 2011

Träning vid övervikt

Fick en fråga i en kommentar till ett inlägg.
Frågan var "Vilket är ditt bästa träningstips till någon som är rejält överviktig förutom promenad? Så man inte fuckar upp knäna å grejer?"

Mitt svar kommer här:
Simning och vattengymnastik är bra för överviktiga. Vid simning finns dock risken för nackproblem om du simmar bröstsim utan att doppa ner huvudet.


Crosstrainer brukar kunna fungera. Är det jobbigt så kör intervaller som t.ex. 40 s arbete och 20 s vila (så kör jag med en överviktig patient).

Om man inte har stora problem med knäna så är det bra att träna benböj. Lägg sedan till axelpress med hantlar (sk. thrusters) så jobbar du med hela kroppen. Kettlebellsvingar jobbar också igenom hela kroppen. En annan favoritövning är benböj mot boll (som är mot väggen). Se då till att ha fötterna en bit fram så att knäna helst inte kommer framför vristen när du är som djupast.

Är det för tungt med benböj så kan du avlasta benböjen genom att t.ex. göra benböjen och samtidigt hålla i en stång från dragmaskin med högt fäste (t.ex. vertikaldrag). Du kan också använda slyngor som t.ex. TRX eller Junglegym (Se mitt slyngtest för mer info om de redskapen). Med slyngor kan du träna massor av andra övningar också. Beroende på hur du lutar dig så ökar eller minskar motståndet i övningarna, så de passar faktiskt de flesta som kan greppa handtagen. Använder dem faktiskt rätt mycket till rehabpatienter och äldre.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar