måndag 24 augusti 2009

Linfrö

Livsmedelsverkets rekommendationer

Intaget av linfrö bör begränsas till den traditionella doseringen 1-2 matskedar dagligen. Detta medför inte någon förgiftningsrisk. Hela frön bör användas eftersom de ger upphov till mindre mängder cyanid än krossade. Livsmedelsverket avråder från intag av krossat eller malt linfrö som livsmedel för att tillgodose fettsyrebehov.

Linfrö
(Linum usitatissimum)

Linfrö är en av våra äldsta kulturväxter. Det är en ettårig ört med vackra himmelsblå blommor. Linfrö är rika på protein, fibrer och mineraler och innehåller mycket fleromättat fett.
Lite linfrö i brödet gör det saftigare och det håller sig längre. Det passar också bra att strö på fil och gröt eller att blanda i müslin.
Om man blötlägger hela linfrö, så bildas en geléaktig hinna av kostfibrerna, som verkar gynnsamt på tarmarna. Tänk dock på att hela linfrö går rakt igenom kroppen och om man vill komma åt näringsämnena så måste linfröna krossas eller tuggas.
Många är oroliga för att linfrön innehåller blåsyra. De innehåller ett ämne, linamarin, som i kroppen ombildas till blåsyra och däför ska man inte överskrida intaget. Rekommenderat dagsintag högst 2 msk. Linfrö har så fina egenskaper - dels att de "är bra för magen" och så sin unika sammansättning av nyttiga fettsyror, bl.a. då omega 3 och omega 6 - att de postitiva egenskaperna överväger med stor marginal. Så länge man inte överdoserar så är det ingen fara.
Lagom är bäst heter det och det gäller även linfrö.

Näringsvärde per 100 g
Energi 1500 kJ/370 kcal
Protein 24 g
Kolhydrat 0 g
Fett 31 g
varav mättat 2,3 g
varav enkelomättat 4,6 g
varav fleromättat 21,4 g
Kostfiber 35 g
Natrium 60 mg
Kalcium 198 mg 25 %*
Fosfor 660 mg 94 %*
Järn 8,2 mg 59 %*
Magnesium 181 mg 48 %*
Zink 7,8 mg 78 %*


*% = RDI (Rekommenderat dagligt intag)

(text och näringsinnehåll från Saltå Kvarns hemsida)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar