torsdag 27 augusti 2009

Dåliga övningar i gymmet

Hittade väldigt intressant läsning på träningslära.se för alla er som gymmar. Lägger till mina egna kommentarer om övningarna under länken.

Dåliga övningar på gymmet – del 1 - Drag till hakan.
Jag kan ibland göra den, men då går jag inte upp högre än att jag vet att jag inte får inklämning (strax under 90 grader för min del). Samma tumregel kör jag med hantellyft åt sidan, då inklämningsrisken även finns där.

del 2 - Sittande vadpress.
Jag tränar väldigt sällan vader specifikt.

del 3 - Nedåtlutad bänkpress.


del 4 - Pec Dec.
Har aldrig tänkt på det viset, men i gengäld så kör jag väldigt sällan denna maskin.

del 5 - Triceps (Brachii) Kickbacks.
Kör denna övning då och då även om jag vet om att den inte är den bästa rent muskulärt. Men har inte tänkt på att övningen är dålig för axeln, så nu blir det nog inte så mycket mer sådana. Oftast jobbar jag med rep i dragmaskinen (både press nedåt och över huvudet).

del 6 - Benlyft ut/in/åt sidan.
Själv tränar jag inte dessa övningar och vi har ingen speciell maskin på jobbet för detta. Dock ger jag ibland ut den i dragmaskin till patienter.

del 7 - Sittande bålrotation.
Jobbar aldrig med den själv i mina egna program.

2 kommentarer:

 1. Hej Mattias!
  Det här var joel från traningslara.se.
  Tänkte bara tipsa om din kommentar ang del 3, dvs att man istället kan köra i cablecross från nedre trissorna. Du tänkte nog lite fel där. När du kör från nedre trissorna aktiverar du övre bröst och inte nedre. Detta kan du enkelt testa genom att sätta ena handen på bröstet och sedan utföra rörelsen med andra armen, notera var kontraktionen sker :) Om man känner att man inte vill köra decline bröst men ändå vill ha en övning för nedre bröst föreslår jag dips
  Mvh Joel

  SvaraRadera
 2. Var nog lite trött när jag skrev inlägget inatt vid 2-tiden (publicerade det dock idag). Förstår att jag tänkte fel. Bra att du uppmärksammade detta.

  SvaraRadera