söndag 12 april 2015

Läsarfråga om crossfit

Fick en läsarfråga (kul då jag inte får det så ofta) som jag tänkte delge er (och mitt svar).

"Tjena! Har börjat intressera mig lite mer för crossfit och surfade runt lite efter wods på nätet. Hamnade på din hemsida och tyckte det fanns massor med kul förslag att hitta där. Jag bara undrar lite om hur du lägger upp dina träningspass när du kör crossfit. Kör du något annat utöver en wod under ett träningspass (även om en wod endast är 5 minuter långt) eller kör du annan träning och avslutar med wod? För en som är gymvan (ca 3 ggr/vecka) vad skulle du rekommendera för dos? Är 3-4 ggr/v bra till en början eller tycker du man kan köra på ännu mer? Mvh Micke"

Mitt svar löd såhär

Hej! Kul att du hittat min sida. Oftast lägger jag in en WOD i slutet av passet. Men ibland har jag bara 10-20 min till träning och då värmer jag upp och sedan kör jag min WOD. Hur ofta beror på så många saker (sömn, kost, stressnivå, övrig aktivitetsnivå), men jag brukar hålla mig till 2-3 WOD per vecka och något till gympass utan WOD. Sedan kan jag lägga till några maxrodd på 1 min eller 500 m på några fler pass.

Om man tränar crossfit på en box (crossfitgym) så brukar man köra en rekativt jobbig/tung uppvärmning. Sedan har man en del då man tränar teknik (lyft, gymnastiska moment mm) eller tung styrketräning (oftast någonstans mellan 3 och 8 rep) med hyfsat mycket vila. De flesta boxar lägger ut sina träningspass på sin hemsida och då har de en tanke att man skall köra alla deras pass för att få med alla moment. Oftast tränar man då 5 dagar och vilar 1-2 dagar. Men detta upplägg passar inte alla då det kräver bra sömn, bra kost, mycket stresshantering och dessutom en hel del tid. Dessutom spelar genetiska variationer in. Jag tror man får testa och se vad man klarar. Några klarar av det, några klarar av det men under en kortare period. Det är viktigt att man lyssnar på kroppen och om man märker att man börjar prestera sämre (utan sjukdom), bör man nog ta det lite lugnare. 

En annan sak att tänka på är att skala (minska svårigheten/vikten) passen så att de passar dig. Kör du en WOD som de bästa crossfitatleterna kör på 5 min, så bör du ta ned vikten så att du ligger på tider 5-8 min. Om du hela tiden får vila för att orka ett rep till i din WOD så tappar du den tänkta intensiteten. Dessutom bör du se till att du orkar hålla en god teknik på övningarna genom hela WODen, så att du inte drar på dig skador.

Hoppas du blev lite klokare. Crossfit är ett riktigt roligt sätt att träna och jag hoppas du hittar din nivå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar