fredag 27 juni 2014

Konditionstest - Harvard Step test & Ekblom-Bak

Häromdagen gick vi igenom lite olika konditionstester på jobbet. Vi använder i vanliga fall Åstands cykeltest.

De test som vi testade nu var ett annat cykeltest som kalla Ekblom-Bak test.
Det bygger på ungefär samma principer som Åstrandstestet.
Dock börjar man att cykla 4 min på en låg belastning med 60 rpm (0,5 kp = 30 W på 60 rpm)
På sista minuten mäter man pulsen 4 ggr och räknar ut medelvärdet av detta
Man lägger sedan på en högre belastning som man uppskattat skall ge en puls över 120 slag (110 för äldre). Fortfarande håller man ett tempo på 60 rpm.
Man kollar sedan av med Borgs-ansträngningsskala om man hittat ungefär rätt i ansträngning (annars ändrar man belastning). Minut 7-8 så läser man av pulsen 4 ggr och räknar ut ett nytt medelvärde.
Dessa värde lägger man sedan in i en formel eller skriver in i ett excelblad (som mitt på bilden härunder).
När jag gjorde det i veckan hade jag precis ätit lunch så resultatet blev nog inte rättvisande.

Läs mer om Ekblom-Bak-testet härDet andra testet var Harvard Step test (Jag följde instruktioner från boken  Bra och Enkla tester )

Då går man som man över 18 år på en 50 cm hög låda/bänk (kvinnor på 43 cm) i 5 min i en takt på 120 steg/min (klarar man inte att hålla takten så länge så antecknar man tiden man hållit på). Jag använde Metronomeonline.com för att få rätt frekvens. Sedan mäter man av hur många pulsslag man har 1.00-1.30 min, 2.00-2.30 och 3.00-3.30 (räknat från när man slutar gå).

Formeln ser sedan ut så här
tid (sek)*100/((puls1+puls2+puls3)*2)

Gjorde testet två gånger och fick lite olika resultat de olika gångerna (sista gången hade jag gjort cykeltestet ovan strax innan och även ätit lunch rätt tätt inpå)

Mitt värde första gången blev 300*100/((44+39+38)*2)=30000/242=123
Andra gången blev det 30000/((50+49+47)*2=102

Värden över 96 anses som utmärkt (enligt Wikipedia) och enligt boken Bra och Enkla tester som jag följde för att utföra testet så är det över 90. Finns också lite referensvärden mot olika idrottare här
Här kan ni läsa mer om testet

Det finns ett modifierat step test som kallas Tecumseh step test.

Finns också en version där man använder Åstrands Nomogram så att det liknar ett cykeltest

Det borde finnas en felmarginal i båda testerna med att maxpulsen på olika individer inte är detsamma (vanligaste formeln är väl 220-ålder, men den har en rätt stor felmarginal om jag kommer ihåg rätt). Dvs har du en hög maxpuls så får du också en hög arbetspuls och borde då få ett för lågt värde.
I steptestet borde även längden på personen påverka då en lång person inte borde få lika hög puls av att gå på en 50 cm hög bänk. Steptestet var betydligt jobbigare än jag trodde det skulle vara och det var lite svårt att hinna med i takten. I början tänkte jag att man som i Crossfit behövde sträcka ut höften helt i toppläget och då var det helt omöjligt att hinna, men det gick lättare när jag inte sträckte ut helt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar