torsdag 17 juni 2010

VM-träning

Jag är inte så speciellt intresserad av fotbolls VM, men jag vet att många är det. Det kan ju vara lite svårt att hinna få in träningen, men här ger jag lite småtips på hur du kan få in träningen.

* Träna på morgonen - Gå upp lite tidigare och träna innan du går till jobbet. Matcherna börjar väl inte förens 14.30? Då vet du att räningen inte blir bortprioriterad.

* Träna hemmma eller ute i trädgården - Du slipper då restiden. Använd din egen kropp som redskap om du inte har några träningsredskap hemma eller så ger du dig ut och springer.

* Sätt upp ett mål (kanske tillsammmans med en kompis) om att ni skall träna 10 min (eller mer) för varje match som du ser. Kanske 5 min extra om ditt favoritlag i matchen förlorar? - Lättare att ta sig för om man har ett avtal med sig själv eller ännu hellre med någon kompis.

* Träna ofta men inte så länge - Du kanske är van att träna 1-2 timmar i varje pass, men passa på att ändra så att du nu istället kör 15-30 minuterspass. Om du kör styrkan eller konditonen som intervallträning så blir det riktigt jobbigt ändå. T.ex. kan man jobba efter tabataintervaller med övningar som burpees, thrustes (benböj+axelpress), slag mot boxsäck, sidhopp över stepbräda med benböj, upphopp på bänk, benböj och kettlbellsvingar. Tabataintervaller betyder att du jobbar i 20 s och vilar 10 s. T.ex. kan man köra 8 set med en övning och direkt gå över till nästa övning. Om du då väljer 4 st övningar så tar passet 16 min plus uppvärmning.

* Träna i fotbollspausen eller mellan matcherna - Gör det lite roligare genom att räkna antalet frisparkar, gula/röda kort, mål, hörnor, officide eller något annat som händer i matchen. Bestäm vad varje sak skall betyda i ditt träningsprogram. Om ditt favoritlag t.ex. gör mål så väljer du en övning som du tycker är rolig, som t.ex. 20 situps. Gör det andra laget mål så kanske det istället blir 20 burpees. Se till att lägga in både styrke och konditionsövningar. Förslag på olika övningar är armhävningar (smala, breda, på en arm), upphopp, dips med händer på stol, plankan, benböj på ett ben, liggande rygglyft, springa på stället, spring på stället i armhävningsställning, burpess utan armhävning. Har du hantlar, hopprep eller andra redskap hemma så kan du lägga in övningar med dem också. Antagligen blir matchen roligare att titta på då har mer koll på vad som händer och man hejar nog ännu mer på sitt favoritlag. Är man flera som ser tillsammans kan man tippa vem som vinner och om man förlorar så får man bestämma en valfri extraövning åt den som förlorar vadet.

* Kolla på matchen på gymmet - Tror de flesta gym har TV-apparater vid konditionsmaskinerna och ni är säkert inte ensam om att vilja se matcherna.

* Spela in matchen och se den efter träningen - Se bara till att blunda om du går förbi en TV eller börja sjunga om du går förbi en radio, så att du inte får reda på resultat av misstag.

* Laga storkok till matlådor, så kan du träna istället för att laga mat.

* Hoppa över de matcher som inte är så jätteintressanta och träna istället (kanske inte ett alternativ för några). Det brukar väl vara ett sammandrag på kvällen, så då får du nog se det bästa ändå.

Lycka till med träningen!

1 kommentar:

  1. Sköööönt inlägg! Tack Mattias! Detta ska anammas omgående! Ha de gott!

    SvaraRadera