tisdag 8 juni 2010

Åren bara försvinner

Att vår livsstil påverkar hälsan och därmed även hur länge vi lever, det vet vi nog de flesta. Här kommer en tabell med antal år som olika livsstilsförändringar kan ge. Det är ingen vetenskap eller exakta siffror, så ta den som en rolig grej. Siffrorna ska ses var för sig och inte summeras.

Rökning 9 år
Rökning är ett känt ”gift” som dokumenterat påverkar kroppen negativt. Rökare dör tidigare och drabbas av en rad sjukdomar. Dessutom minskar fertiliteten och hudens kvalitet försämras.

Alkohol 7,5 år
Alkohol i större mängd är ett gift för kroppen och som bryter ned kroppens celler så att du åldras inifrån. Ett glas om dagen kan dock ha en positiv effekt på blodomloppet för dig som är över 45 år.

Övervikt 6,5 år
Övervikt belastar kroppen genom blodsockret, der försvårar cirkulationen och kan bidra till inflammationer.

Brist på motion 5,5 år
Motion och rörelse hjälper kroppen hålla koll på blodsockret vilket kan bromsa åldringsprocesser i kroppen. Dessutom påverkas blodcirkulationen positivt.

Osund kost 7 år
Sund mat ger bra ämnen som hjälper till att skydda kroppen och bygga upp den. Det bromsar åldrandet. Onyttig kost fylld med E-ämnen och olika tillsatser påverkar kroppen tvärt om – de skyndar på nedbrytningsprocesser och är ett gift för kroppen.

Stress 5 år
Långvarig stress ökar utsöndring av hormonet kortosol vilket påskyndar åldringsprocesserna samt påverkar bukfetman på ett negativt sätt.

Sömnbrist 4 år
Dålig sömn minskar produktionen av tillväxthormon som är viktigt för att bygga upp och reparera kroppen. För lite och dålig sömn gör att kroppen bryts snabbare ned inifrån.

För mycket sol 8 år
För mycket sol ökar risken för hudcancer och huden blir rynkigare.

Källa: I form
Det enda som jag tror att jag skulle kunna vara dålig på är i sådana fall sömnen

Finns också realagetest att göra på webben
Realage.com
Det tar ett tag och man måste registrera sig och omvandla lite siffror till amerikanska mått.
När jag gjorde testet så var jag ca 4 år yngre, men jag känner mig ändå yngre så något måste ha gått fel :)

1 kommentar:

  1. sol och rökning som högst. Solen är farlig. Därför sitter jag mestadels i skuggan:P

    SvaraRadera