tisdag 2 augusti 2016

Recension av H.I.R.T.S -gummiband


Jag har införskaffat mig träningssystemet H.I.R.T.S som säljs av Spartan Training. Det är ett gummibandssystem med kraftiga gummiband. Det finns lite olika paket, men jag skaffade det största paketet som kallas HIRTS Strong 6:1 och det innehåller 6 st gummiband, 1 höftbälte, karbinhakar, klätterrep, 2 handtag, ankarband, pinne och en ryggsäck att ha allt i. Det finns i två olika motstånd och jag valde det tyngsta.

Här pratar jag om redskapet och visar lite övningar som man kan göra med det.


Varje gummiband är ca 1.80 m långa (och kan sträckas ut till ca 4.9 m) och när jag mailade tillverkaren och frågade vad motståndet var per band så fick jag till svar att det tyngre bandet var testat till 35 lbs (de lättare är 15 lbs), vilket inte lät så mycket. Men när jag fick banden så var det betydligt mer motstånd än jag räknat med. Det var ungrfär som 2x45 lbs som jag använder i mina cirkelstyrkeklasser. I och med att gummibanden har ett skyddande hölje så snärtar det inte till om bandet går av (har inte gått av för mig). Det gör också att om man tar i massor så stoppar höljet så att man inte har av bandet.

Jag gillar att det är flera gummiband som man själv kan sätta ihop så att det blir lagom motstånd till de övningar man vill köra.

När jag kör motståndslöpning kör jag med ett par av två band seriekopplade (dvs 4 st) och då blir det rätt jobbigt. Vill man inte ha lika mycket motstånd går det att bara köra 2 st band seriekopplade.
Har man lite mindre plats så kan man parkoppla två band och då bara köra kortare sprinter.

Man kan köra battlerope, men själva repen väger inte så mycket så det blir inte lika jobbigt som med vanligt battlerope. Man kan dock öka tuffheten genom att backa bakåt så att gummibanden blir spända

I och med att gummibanden inte är så långa kan man även använda dem som vanliga gummiband och det medföljer även handtag att använda även om man kan hålla i själva öglorna också.


I det stora paketet (och i några andra paket) ingår det även ett "klätterrep" som gör att man kan träna på att klättra i rep även om man inte klarar det om man hänger det i taket (gummibandet ger motståndet). Du kan också dra repet lite mer uppsrätt och då blir det en bra dragövning som liknar rodd. Repet har även markeringar så att man kan använda det som "måttband"

Pinnen som medföljer är av stål och har roterande ändar. Den kan man använda för att göra bl.a. drag och pressövningar med gummiband för att göra övningarna lite mer stabila än med vanliga handtag. Du kan också sätta i gummibandet i en sida för att göra det likt en RIP-trainer vilket ger bra bål och rotationsträning.

Gillar verkligen detta paket då man kan träna så många olika övningar med det och är man ett kompisgäng som tränar ihop så kan man göra några olika stationer av paketet. T.ex. att en kör motståndslöpning med 4 rep, en kör Rip-trainer- eller vanliga gummibandsövningar med ett band och den tredje kör repdragning med det sista bandet.
Kul att det följer med en ryggsäck där allt får plats. Dessutom medföljer det en DVD där de visar hur man använder redskapen och lite förslag på övningar.

Det enda som jag inte gillade var höftbältet då det är lite halvkrångligt att sätta på sig och framförallt att ta av sig vilket är lite jobbigt om man kör cirkelstyrka ihop med kompisar. Det går inte heller att dra ihop så jättemycket så är man smal kan det sitta lite löst (sitter halvlöst på mig). Dock känns bältet väldigt hållbart och det sitter verkligen fast.

Inte det billigaste redskapet men det känns mycket mer hållbart än många billigare gummiband och band för motståndslöpning (testat flera andra med klenare gummiband där de gått sönder efter ett tag). Vill man kan man köpa något av de andra billigare H.I.R.T.S-paketen om man inte har behov av alla redskapen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar