onsdag 10 augusti 2016

Gun-ex

Har länge velat ha ett set med Gun-ex motståndsgummiband. Och när jag fick ett uppdrag att hålla pass och prata lite träning på en folkhögskola så passade jag på att beställa det då jag får en liten ersättning därifrån. Och nu tänkte jag skriva en liten recension av det (senare kommer det ett test där jag jämför Gun-eX med H.I.R.T.S och Stropps).

Här pratar jag om mina tankar med Gun-eX och visar lite övningar.


GUN-eX är ett gäng olika träningspaket som bygger på kraftiga gummibandsrep. De finns i olika längd och olika motstånd.
Jag beställde det setet som heter GUN-eX Cobra speed-kit från Eleiko tillsammans med höftbälten. I Speedkitet ingår det ett gummibandsrep, ett överkroppsbälte (x-sele), fastsättningsband och karbinhakar. Detta set är mest anpassat för sprinter med gummibandsmotstånd.

Repet är är 5.5 m långt och man kan sträcka ut det till 12 m. I och med att det är så långt passar det bäst till utomhusträning eller att man är på ett gym med stor gruppträningssal. Det finns också en variant som kallas Rocket och den är "bara" 2.7 m lång och sträcks ut till 6 m. Nackdelen med det repet är att det inte passar lika bra till att köra battleropeövningar då det inte är lika tungt (men det borde ändå gå hyfsat även om jag inte testat den storleken).

Det finns i motståndet 300 N och 700 N (Rocket i 400 N).
Jag valde 300 N då jag redan hade ett GUN-eX 300 N rep som jag köpte begagnat tidigare i våras. När jag själv kör motståndslöpning använder jag båda repen, men är man nybörjare/normaltränad så räcker det med 1 st 300 N rep. Och det gjorde att jag då fick setet GUN-eX Cobra Basic kit som bl.a. innehåller två motståndsrep (av 300 N eller 700 N).
Detta paket är mer anpassat för att köra battleropeövningar då det inte har något höft- eller x-sele.
I och med att jag även köpte höftbälten så har jag även paketen GUN-eX Tactical kit även om det är camolflagefärgade band i det kitet. Fördelen med med detta paket är att du kan köra både battleropeövningar och även motståndsbandsträning då det har två band och ett höftsele. Detta är det paket som jag skulle rekommendera att köpa. Är man elitidrottare eller vältränad skulle jag välja 700 N banden då det blir lite tyngre i battleropen (inte testat dessa band).
Jobbar man som personlig tränare eller vet att man kommer att träna med en träningskompis skulle jag rekommendera Gungning kitet. Det innehåller två höftbälten vilket gör att båda personerna kan ha på sig bältena. Självklart kan man köpa till höftbälten i efterskott om man vill, men det blir lite dyrare.Det finns också ett kit till som heter Gun-Ex Cobra Pro-kit och det innehåller både höft- och x-sele. Man får även med en pinne som man kan fösta i repen så att det går att använda som Rip-Trainer. Dessutom får man en väska att lägga repen och allt i.
Något som jag gillar är GUN-eX höftbälten då de knäpps ihop och sedan drar man åt till lagom storlek. Det gör att man snabbt kan sätta på och av bältet, vilket är bra om man kör cirkelstyrka. Det kan dock vara lite krångligt att ändra storlek framförallt om man skall öka det. Det sitter dessutom skönt och man kan ändra riktning på löpningen i och med att ringen glider i öglan (se bild).

Är man osäker på vilket kit man ska välja finns det en bra sammanfattning här (engelska).

Detta träningsredskap är inte det billigaste man kan köpa, men om man är elitidrottare eller tränar mycket hemma skulle jag verkligen rekommendera detta träningsredskap. Priset är väl liknande vad ett årskort på ett gym kostar (eller 2 år på billigt gym). Men jag har testat andra billigare (500-1000 kr) gummiband för motståndslöpning, men dessa har också gått sönder, så jag rekommenderar att man satsar på lite mer kvalitet.

Förutom att köra battlerope och motståndslöpning så kan man även använda  repet som vanligt gummiband. Man kan hålla i ändarna eller så sätter man dit handtag (inget som ingår, vilket är lite synd) och då finns det ju massor av övningar man kan göra.

Repet är relativt tjockt så man kan även göra repdragning med det.

Det kommer med en manual som mest beskriver hur man sätter fast repen men även några övningar.
Men det finns dessutom en App där man kan sätta ihop egna program eller köra färdiga program. Har för mig att vem som helst kan ladda hem appen så är du nyfiken på redskapet så kan du ladda hem den och kolla vilka övningar man kan göra.

Gillar verkligen detta redskap då man kan träna både battlerope och motsåndslöpning (eller vanliga gummibandsövningar) med det. Enda nackdelen med det är att det kan vara svårt att köra med det inomhus om man inte har en stor sal att köra det i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar