torsdag 24 mars 2016

Ägg

Nu är det påsk och då ingår det ju en del äggätande i de flestas firande

Äter ni mycket ägg?

Jag äter relativt mycket ägg (även när det inte är påsk). Det brukar bli 2-5 st per dag även om jag vissa dagar inte äter några ägg alls. Förr trodde man att ägg är farligt då det innehåller en del kolesterol, men äter vi mycket kolesterol så innebär det bara att kroppen tillverkar mindres själv, så våra kolesterolvärden försämras inte för att vi äter mer ägg. Läs mer om ägg och hjärtkärlsjukdomar i detta inlägg från Träna styrka.

Ägg innehåller relativt mycket protein vilket gör att jag tycker att det passar bra som till frukost och till mellanmål. Protein gör nämligen att vi blir mättare och är det så att du vill gå ned i vikt så är det ju en bra sak. Hörde en podcast av en tränare som pratade om viktminskning att hans första råd (han pratade om att göra små förändringar i taget) var att hans klienter skulle äta minst 3 ägg till frukost (och även annat till om man ville) och sedan äta precis som vanligt. Detta gjorde att de flesta bara genom den ändringen började gå ned i vikt eftersom de var mättare och därför inte småäter och äter mindre på de andra måltiderna. Här kan du läsa mer om ägg och viktnedgång.

Många som tränar äter bara äggvitan då den innehåller mindre fett. Personligen tycker jag att det är dumt för det är i äggulan som det finns mest näringsämnen. Ägg är väldigt näringsrik mat och i min värld så vill man äta en så näringstät mat som möjligt framförallt om man skall dra ned på kalorierna för att minska sin fettprocent. Jag skulle välja att äta mindre av något annat som är mindre näringsrikt. Äggulan innehåller faktiskt mer protein per 100 g än äggvitan (15.63 g respektive 10,1 g)

Många häller i ett rått ägg i sin smoothie för att öka proteinmängden. Själv skulle jag hellre ta ett kokt eller stekt ägg då man tar upp proteinet från ägget mycket sämre när det är rått.

Om har autoimmuna sjukdomar och äter enligt AIP-paleo (Autoimmun protokoll) skall man dock utesluta bl.a. ägg och nightshades. Ägg innehåller lysozym vilket kan vara problematiskt för tarmväggen. Detta finns framförallt i äggvitan.

Hur som helst om du inte är allergisk mot ägg eller har en autoimmun sjukdom skulle jag rekommendera dig att äta rätt mycket ägg.

Ägg (kokt) innehåller per 100 g, vilket ungefär motsvarar 2 små ägg  (enligt livsmedelsdatabasen)
137,4 kcal
12.25 gram protein
9,.3 gram fett fördelat på
- 2.59 gram mättat fett
- 3.97 gram enkelomättat fett samt
- 1.46 gram fleromättat fett
0.4 gram kolhydrat


Ett gott mellanmål är att mosa en banan och blanda den med 2-3 ägg, lite kanel och kardemumma (ev. vaniljpulver).
Stek sedan små pannkakor/plättar (de håller inte ihop lika bra som vanliga pannkakor) och servera med bär eller sylt. Man kan blanda i lite fiberhusk/psylliumfröskal så håller de ihop lite bättre.

Ett annat snabbtlagat och gott lunch/middagsförslag som jag brukar ta till när jag har bråttom är att steka upp wokgrönsaker (jag brukar komplettera med fryst broccoli och fryst blomkål) och skinka/baconbitar eller något annat kött du har i kylen. Krydda med valfria kryddor. Själv brukar jag ha i örtsalt, vitlökspulver och chipotle chillipeppar (lite rökig smak). I slutet så knäcker du i 2-5 ägg beroende på hur hungrig du är. Det blir en väldigt näringsrik rätt då den innehåller mycket grönsaker, ägg och kött, vilket alla är väldigt näringsrika livsmedel.

Här har du bra information om ägg
Are eggs healthy? (Examine.com)
Ägg ett fantastiskt livsmedel (Träningslära.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar