måndag 26 januari 2015

Varför är inte personlig träning avdragsgill friskvård?

Har länge funderat på varför inte företag kan få betala medarbetarnas Personliga tränare och få dra av det som friskvård. Enligt denna artikel (Så blir din friskvård lönsam) så är just personlig vägledning det som ger bäst resultat på ett företags friskvårdssatsning då det även göra att de som inte tidigare är fysiskt aktiva även kan få hjälp att utföra aktiviteten

Så här är benämningen på Avdrag för friskvård
"Arbetsgivaren kan erbjuda sin personal skattefri personalvårdsförmån i form av motion och annan friskvård av enklare slag och mindre värde. Vad som är av mindre värde finns inte fastställt som belopp men som exempel ryms ett vanligt årskort på gym inom definitionen. I vissa fall kan en förmån bestå endast av en enstaka behandling eller aktivitet. För att åtgärden eller aktiviteten ska anses vara av enklare slag och mindre värde bör kostnaden normalt inte överstiga 1 000 kronor per tillfälle. Den totala kostnaden per år för enstaka behandlingar eller aktiviteter bör inte överstiga ett belopp som betraktas som mindre värde. Vad som är av mindre värde finns inte fastställt som belopp men som exempel ryms ett vanligt årskort på gym inom definitionen."

Det finns ju en hel del saker som är godkända som avdragsgill friskvård som faktiskt enligt min uppfattning ingår i eller liknar Personlig träning.

Jag använder t.ex. massage, bindvävsmassage, balansträning, core, boxning/boxercise, stretching, styrketräning och motionsrådgivning i min roll som personlig tränare och alla dessa aktiviteter är godkända, men man får ändå inte göra det med en personlig tränare. Man godkänner kostrådgivning och viktminskningskurser. Detta är ju en rätt stor del i vad en personlig tränare gör. Så ett tips till personliga tränare är att ha ett alternativ som heter kostrådgivning, vilket då ger klienter möjlighet att i varje fall få en del av besöken som avdragsgill friskvård.

Det står inget om personlig träning i grupp, men det borde ju gå då Crossfit är godkänt (vilket jag anser ofta kan liknas vid personlig träning i grupp.

Fystester ingår i avdragsgill friskvård, men bara om testet är en integrerad del av en friskvårdsförmån, till exempel att testet ingår i gymkortet och testet inte tidsmässigt är särskilt omfattande och att värdet kan beräknas understiga 1 000 kr, kan testet anses vara en del av skattefri friskvård. Det vill säga att om enklare tester utförda av en personlig tränare ingår i gymkortet är det OK, men om en personlig tränare tar betalt för det som en PT-timma är det inte OK. Låter väldigt rimligt :)

Tanken med "lagen" måste ju vara att arbetsgivaren skall få en morot till att få den anställde att må bättre, så då blir jag väldigt konfunderad när man godkänner massage (för att motverka ömhet och stelhet) men inte personlig träning. Massage är ju oftast ett sätt att ta bort symptomen (även om man ibland även tar bort orsaken), medan det enligt min mening är så att träning och rörlighet kan ta bort symptomen, men oftast även ta bort orsaken. Men för att kunna använda träning för att ta bort orsaken så behövs det kunskap om hur man gör det och den får man ju lättast genom en personlig tränare (i och för sig så finns det rätt många tränare som bara tänker på hur man skall köra slut på en klient och inte på hur klienten skall må och röra på sig bättre).

Så här står det på Skatteverkets hemsida "i begreppet kontorsmassage ryms olika behandlingar som är avstressande, eller som syftar till att förebygga och motverka ömhet och stelhet i exempelvis axlar, armar, nacke eller rygg som kan uppkomma i samband med ensidigt arbete. Förutom vanlig kroppsmassage kan nämnas exempelvis rosenterapi, akupunktur, akupressur, kinesiologi, zonterapi, ljusterapi, homeopati, osteopati och floating rest". Men om man då fixar samma problem med personlig träning och dessutom blir av med orsaken så är det inte OK.

Friskvårdande Naprapati, men inte sjukvårdande Naprapati är godkänt. Hur många som går till en naprapat gör det utan att ha några besvär (sjukvårdande)? Så om en naprapat ger råd om träningsövningar (friskvård) så är det OK, men inte om en personlig tränare gör det?

Andra saker som är godkända är:
Kurser för att lära sig utöva en godkänd aktivitet, d.v.s. aktivitet av enklare slag och mindre värde. Det borde man i och för sig kunna tolka som att om man kör personlig träning i grupp för att lära sig styrketräning, core, stretching, boxning och pilates så är det OK. Då är bara frågan hur många deltagare man måste ha i kursen för att det skall räknas som kurs. Man kanske kan skriva att man får anmäla sig till kurs för att lära sig styrketräna, men för att garantera bästa möjliga hjälp har man begränsat antal deltagare till 1 person :)

Appar är godkända. En app eller ett nedladdningsbart datorprogram för enklare motion/friskvård som ger "möjlighet till enklare slag av motion och annan friskvård" till exempel en app om löpträning eller viktminskning. Men jag antar att personlig träning on-line inte är godkänd, även om jag är helt övertygad om att det ger bättre resultat än en app (då det är mer personligt anpassad).

Jag tycker att man istället för att plocka bort saker som Personlig träning, Golf och Ridning som jag förstått räknas som lyxaktiviteter så borde man sätta en övre gräns för hur mycket pengar ett företag får dra av för personlig friskvård per medarbetare. Säg att det skulle kunna vara 7000 kr. De flesta arbetsgivare kommer ändå inte att ge så mycket i bidrag.

När jag ändå har uppe det här med avdragsgill friskvård. Har svårt att förstå att körsång på arbetsplatsen och stresshantering är godkända, men inte att sjunga i kör och att ta sånglektioner, då båda dem sakerna enligt mig för de flesta är avslappnande och minskar stress (om man gillar att sjunga).

En sista sak som jag tycker är konstig är att om man har en enskild firma så är friskvård inte avdragsgill. Är det så att skatteverket inte tror att behovet av friskvård är lika stort där eller hur tänker man då?

Jag hoppas verkligen att någon tar och ser över dessa regler och anpassar dem så att så många människor som möjligt mår bra och jag är helt övertygad om att om man fick fler att börja motionera regelbundet (vilket ofta går lättare med en Personlig tränare) så skulle både företag och hela samhället vinna på det ekonomiskt, genom mindre sjukskrivningar och färre som utnyttjar vården.
Genom detta skulle verkligen politikerna och staten kunna jobba förebyggande med vår folkhälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar