torsdag 29 januari 2015

D-vitamin

Har förut skrivit om D-vitamin, men tänkte att det nu var dags att skriva igen.
Om ni missat mina gamla inlägg så är det dessa.
D-vitamin - Felaktiga rekommendationer från SLV?
Solarium och D-vitamin
Mer D-vitamin

Den största källan till D-vitamin är när solstrålarna omvandlas till D-vitamin. Nu är det tyvärr så att det här i Sverige så att solen står för lågt stora delar av året. Solen måste nämligen vara över 45 grader över horisonten för att UVB strålarna skall komma fram och det är just de strålarna som möjliggör d-vitaminomvandlingen.

Så här står det i Läkartidningen (en intressant artikel om D-vitamin och solning).
"Ola Engelsen och medarbetare har beräknat hur mycket D-vitamin som kan bildas under realistiska förhållanden med klar himmel utan reflexion från vatten eller snö och med typiska värden vad gäller det skyddande ozonskiktet [ref (inlagd av mig): Daily duration of vitamin D synthesis in human skin with relation to latitude, total ozone, altitude, ground cover, aerosols and cloud thickness].

I Stockholm skulle då solljuset under mars eller oktober kunna bilda 2–4 (my)g D-vitamin per dag, under april eller september 6–8 (my)g per dag och under sommaren över 12 (my)g. Mellan höstdagjämning och vårdagjämning skall man således inte räkna med någon nämnvärd D-vitaminbildning."

Som jag har förstått det så är detta ett viktigt vitamin (egentligen ett hormon) som vi inte bör ha för lite av (och många i Sverige har brist på det). Det bästa hade varit om man kunde gå till sjukvården och få sin D-vitaminstatus uppmätt några gånger per år så att man sedan kan supplementera med det om man har brist. Men att tänka förebyggande är ju inte vad våra landsting sysslar med. Tror att den kostnaden som detta masstestande skulle tas igen många gånger av att många skulle undvika att få många av dagens sjukdomar. Dessutom skulle det kunna användas i forskningssyfte då man skulle kunna få reda på väldigt många individers D-vitamin status och hur det ändras.

Men eftersom man nu inte ens får testa sin D-vitmainstatus på vårdcentralen även om man vill betala för det så är detta inget alternativ. Då menar jag att det för de flesta skulle vara på sin plats att ta ett tillskott av D-vitamin framförallt på den tid av året som solen inte står så högt. Jag tror också att det tillskottet skall vara högre än det som rekommenderas av livsmedelsverket (400 IE (internationella enhet vilket också kan benämnas IU, International units) ).
Själv äter jag ett tillskott som har 5000 IE (dock glömmer jag det rätt ofta). För att fylla sin dagsbehov av D-vitamin genom solljus räcker det med ca 20 min solvistelse och då får vi ca 10 000 IE (250 mikrogram) vilket är 25 ggr mer D-vitamin än om man följer Livsmedelsverkets riktlinjer (från denna artikel i Illustrerad Vetenskap). Och risken för att överdosera så att det blir toxiskt är liten (men som med det mesta så är nog inte alldeles för mycket det som är mest optimalt för hälsan).

I en debattartikel med rubriken "Brist på D-vitamin kan öka risk att få MS"skriver två forskare från Umeå Universitet såhär
"Om inte Staten, förslagsvis i form av Livsmedelsverket, tar detta problem på allvar så kommer det fortsätta att årligen insjukna uppskattningsvis 200 fall av ms, 500 fall av barndiabetes och kanske så många som 700 fall av tjock- och ändtarmscancer i Sverige i onödan. Stämmer forskningen är det nämligen så många sjukdomsfall som varje år skulle kunna förhindras med D-vitamintillskott."

D-vitamin (tillsammans med Omega-3) är alltså något som jag tror de flesta skulle må bra av att ta som tillskott. Pura Pharma är ett tillskott som rekommenderas av många, men som jag inte testat själv, men såg att nu3 har ett paketpris på 3 burkar för 354 kr (plus frakt, men det blir fraktfritt över 500 kr), så det kanske är dags att testa detta märke. Deras tillskott ger 2500 IE, vilket jag tror kan vara lagom för många, framförallt på vinterhalvåret. Vill man ha ett D-vitamintillskott med som innehåller mer D-vitamin så har Holistic ett på 5000 IE som bl,a, finns på MMsport

Avslutar med att igen dela denna intressanta föreläning om D-vitaminMer läsning om D-vitamin

Livsmedelsverket bekämpar aktivt det som håller oss friska (www.kostdemokrati.se)

I denna studie (Impact of vitamin D supplementation during a resistance training intervention on body composition, muscle function, and glucose tolerance in overweight and obese adults) såg man att de överviktiga som fick ett tillskott av D-vitamin ökade sin kraftutveckling i sin styrketräning samt minskade i bukomfång (se mer tankar om D-vitamin och andra tillskott i Träning och Nutritions blogginlägg)

I en studie såg man att de som hade högre värde på sin D-vitaminstatus klarade en viss typ av cancer bättre

Ta ansvar for D-vitaminbrist (SVD)

Dyrt att mäta D-vitamin hos hela folket (SVD)

Farlig polarisering kring D-vitamin (SVD)

Why More Sunlight May Be The Answer To A Smaller Waist (Robbwolf.com)

Research suggests vitamin D could affect brain function (Boston Globe)

Vitamin D reduces lung disease flare-ups by over 40 percent (Sciencedaily.com)

Inflammation and vitamin D: the infection connection

Effects of vitamin D supplementation on upper and lower body muscle strength levels in healthy individuals. A systematic review with meta-analysis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar