tisdag 9 december 2014

Itrim på Motionsform

Såg att Itrim i Örebro nu finns i gymmet Motionsform. 
Har lite delade tankar om Itrim. En fördel är att folk tar tag i sin övervikt och genom att man betalar för det så är det större chans att man inte ger upp. Gillar också att de inkluderar motion så att det inte bara blir en diet (även om den stora faktorn för en lyckad viktnedgång är kosten). Om jag fattar det rätt så har man sin grupp som man träffar och att man har en coach. Det är en stor fördel att ha några att stå upp för och att ha likasinnade att bolla frågor och funderingar. Man binder upp sig på minst 12 månader (hela programmet är 24 månader) vilket kan vara bra (kanske inte för ekonomin) då man har stöd under längre tid då man skall hitta ett levnadssätt som fungerar med den nya vikten.
Om jag fattat det rätt så består träningen av ett cirkelgym som man kan hoppa in i när man vill (en lampa som lyser när man skall köra och en när man skall vila. Det gör att man inte behöver passa några tider och att man har tur kan köra samtidigt som andra deltagare. Träningspassen är relativt korta (30 min) vilket gör dem lätta att få in och man kan anpassa vikter/intensitet efter sina egna förutsättningar. Men maskinerna använder hydrauliskt motstånf så att man på samma maskin kan jobba åt båda hållen (t.ex. du pressar armen fram, men på vägen tillbaka håller motståndet emot så att det blir en roddrörelse), Det kan ju låta smart och effektivt, men det som händer är att du tar bort den excentriska delen som ofta är den del som ger bäst styrkeökning. Dessutom är det inte speciellt funktionellt då det väldigt sällan är så vi använder våra muskler i verkligheten

Nackdelen som jag ser med programmet är att man börjar med pulverdiet med väldigt lite kalorier. Detta är enligt mig inget bra för en varaktig viktminskning (även om det är effektivt sätt att tappa vikt). För den som har mycket vikt att tappa (tänk Biggest Looser) så kan jag ändå tänka mig ett det är ett OK sätt att tappa mycket vikt i början. Kan i och för sig förstå att man får lite extra motivation att fortsätta om man får snabba resultat från början. När du kör en diet med väldigt stort energiunderskott så tappar du en del muskler samtidigt som man tappar fett även om du kör styrketräning. Muskler förbränner mer energi än vad fett gör, vilket gör att du får en sämre förbränning i vila. Dessutom har man visat att om man ligger på ett väldigt stort kaloriunderskott så minskar förbränningen ännu mer än vad den borde på grund av den minskade muskelmassan. Detta gör det ännu svårare att behålla sin nya vikt då du måste äta mindre än vad du egentligen borde behöva på den kroppsvikten. Men du har samma hunger och den är svår att vinna över.
Den andra nackdelen med Itrims upplägg är att man rekommenderar en fettsnål kost när man väl börjar äta mat igen. vilket jag inte tror på då man inte blir lika mätt och att man inte tar upp de fettlösliga vitaminerna lika bra. Jag tror på en kost (för viktminskning) med relativt högt proteinintag (då det mättar mest och att det går åt mer energi av att använda det). Man bör också ha ett moderat intag av kolhydrater och resterande del skall vara bra fetter (som t.ex. fet fisk, kokosolja, smör, avokado och olivolja)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar