söndag 3 november 2013

Banan och dadelkaka paleostyle

Idag kom min syster och hennes kille på besök. Hade lite tid över så jag testade att göra en liten paleokaka att bjuda på. Utgick från ett recept (Cinnamon swirl banana cake) från E-boken Caveman Feast. Hade lite för lite bananer för att kunna följa receptet så jag slängde i lite dadlar också. Dessutom vet jag att min fru gillar choklad så jag hällde också på lite chokladbitar. De blev riktigt goda i smaken, men jag skulle nog använt lite större bananer eller haft den lite kortare tid i ugnen, då de blev lite torra.

Ingredienser
2 små bananer (100 g)
80 g dadlar (urkärnade och skurna i småbitar)
2.5 dl (ca 105 g)  mandelmjöl
0.5 dl (ca 25 g) kokosmjöl
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk vaniljpulver

Topping
1 banan
2 msk kanel
1 msk (15 g) honung
2 msk choklate nibbs

Kanderade valnötter
1 dl hackade valnötter
2 msk lönnsirap

Så här gjorde jag
Satte på ugnen på 175 grader. Slängde i alla ingredienser i en bunke och blandade runt med en gaffel tills allt blandats väl. Smörde en form med kokosolja och hällde i smeten. Fördelade smeten med en slickepott till en höjd på ca 1.5 cm. Gjorde topping av bananen, honung och kanelen (mosade och blandade med en gaffel). I orginalreceptet skulle man klicka ut toppingen (swirl) och använda en "butter knife" och skära den hur man vill. Vet inte riktigt vad de menade så jag gjorde bara ett lager ovanpå smeten och så hällde jag ut chokladen ovanpå. Ställde in formen i ugnen och började kandera valnötterna med lönnsirap. Det gjorde jag i en stekpanna på medelvärme. Rörde runt ofta i ca 3-5 min så att de inte brändes. La nötterna på ett bakplåtspapper och när de svalnade tog jag ut plåten ur ugnen och spred ut nötterna på "kakan" och satte in dem i ugnen igen. Sammanlagt hade jag den inne i ca 20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar