måndag 16 september 2013

Zucchini/banan bröd och lever

Igår så gjorde bakade jag lite paleobröd inspirerat från min senast inköpta kokbok. Det är  boken Against All Grains. Har inte hunnit läsa så mycket av den, men av det jag bläddrat så verkar den väldigt bra. Som vanligt så är det ju en hel del ingeridenser som vi inte använder så ofta i sverige. Något som jag saknar är Palm Shortening som finns i flera recept i denna och även många av mina andra paleokokböcker. Får nog kolla vart man kan beställa det. Det fanns inte på Iherb när jag beställde för ett bra tag sedan, men det kan ju ha kommit in.

Men hur som helst så hade jag en zucchini hemma så när jag bläddrade förbi receptet så i boken (bilden här under) bestämde jag mig för att göra det då jag hade alla andra ingredienser hemma. Jag la dock till en sak som kanske inte är helt paleo nämligen Proteinpulver (bakprotein från MMsport). Men jag har märker att jag inte reagerar på mejeriprodukter så jag har dem med i min kost (äter just nu inte så strikt så det blir även andra "förbjudna" livsmedel då och då). Ökade då också på med ett extra ägg och lite mer bikarbonat.


Min tolkning av receptet
2.4 dl (1 cup) Zucchini (riven)
3.5 dl (1.5 cup) Mandelmjöl
1.2 dl (1/2 cup) Bakprotein
4 ägg (orginalrecept 3 ägg)
2 tsk Kanel
1 tsk Muskotnöt (malen)
1 tsk (orginalrecept 3/4) Bikarbonat
0.6 dl (1/4 cup) Honung
1 Banan

Så här gjorde jag
Satte på ugnen på 175 grader.
Blandade de torra ingredienserna (mandelmjöl, bakprotein, kanel, muskotnöt, bikarbonat) i en liten bunke. Använder en måttsats med olika cup-storlekar (köpte på Clas Ohlsson) vilket gör det lättare att följa de amerikanska recepten.
Knäckte äggen i en större bunke och vispade dem med elvispen. Tillsatte honung och banan (mosade med gaffel först) och fortsatte vispa tills det blev en slät smet. Pressade ur vatten ur den rivna zucchinin och hällde i det i smeten och fortsatte vispa i ca 15 s tills det blandat sig väl. 
Tillsatte sedan de torra ingredienserna samtidigt som jag fortsatte vispa.
Tog fram en avlång brödform och la ett bakplåtspapper i den. Hällde i smeten i formen (på bakplåtspappret). Ställde in formen i ugnen och tog ut den efter 40 min. Tror att den skulle kunnat stå en 5-10 min till för den var lite lös i botten. Inte så att den ramlade isär eller så.

Hur som helst så blev det väldigt mumsigt, vilket även min 1:åriga dotter tyckte. Dock blir det som vanligt inte exakt samma koncistens och smak som bröd av spannmål.

Till middag passade jag på att steka ungnötlever då min fru inte skulle äta hemma (hon är inte en fan av lever). Saltade och pepprade på den och stekte den på de sidor jag kom åt. Hällde sedan i vatten i stekpannan så att den nästan täckte hela levern. Lät det sedan stå och puttra i ca 50 min. Då och då vände jag på de två bitarna. När de var klara skar jag upp dem i skivor. Börjar tycka att lever är riktigt gott nu. Även Elvira fick smaka och hon tyckte också om det. Jag gillar att hon tycker om de näringsrika livsmedlens som lever, sill, lax, avokado och ägggulor. Kan det vara så att hennes smaklökar är inställda på att gilla den nyttigaste maten? Till min middag blev det surkål, strimlad vitkål, paprika och lite hemmagjord gele. Och så blev det ju lite paleomacka med smör, ost och avokado. Mumsigt värre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar