fredag 20 september 2013

Periodisk fasta

I förra veckan så testade jag periodisk fasta (PF). I mitt fall har det inneburit att jag har väntat med att äta mitt första mål till någon gång mellan 12.00 och 13.00 och ätit mitt sista mål någon gång mellan 19.00 och 21.00, vilket innebär att jag fastar ca 16-17 timmar och äter all min mat de resterande 7-8 timmarna. Har faktiskt inte varit några större problem. Min tanke med detta är inte att minska för mycket på antal kalorier som jag äter jämfört med innan. Har testat att bara äta två mål, men märker att jag har svårt att få i mig så mycket mat som jag vill. Inte för att jag blir för mätt utan mest för att jag gör för lite mat. Jag blir lite snål, men glömmer bort  att jag också tar bort ett mål mat så jag borde då kunna ha råd att öka på maten på de andra målen. Har också testat att äta två mål mat och ett mellanmål däremellan och det fungerar bra. Mellanmålet gör jag då som en frukost, då jag saknar min tallrik med yogurth som jag brukar äta till frukost. Försöker fortfarande äta paleolikt men med mejeriprodukter. Är dock inte superstrikt.
Trodde först att jag skulle bli superhungrig av att hoppa över frukosten, men det visade sig att jag var i princip lika hungrig runt lunchtid som jag brukar vara då jag åt frukost. Det jag har lagt till är att jag dricker en del vatten på förmiddagen då jag märkt att mina hungerkänslor minskar då. Så det är en klar fördel med PF då jag i vanliga fall är lite dålig på att få i mig vatten. Brukar inte dricka så mycket vatten till maten då man spär ut magsyran och dess enzymer och jag brukar glömma att dricka mellan målen såvida jag inte tränar.

Förut har jag alltid varit emot att fasta och att hoppa över frukost. Min uppfattning var att man då ställde in kroppens metabolism på sparlåga och att kroppen började ta energi från ens muskler. Men allteftersom jag hört mer och mer om periodisk fasta på olika podcasts så har jag förstått att så inte är fallet och att det inte finns några vetenskapliga bevis för att så är fallet. Har också hört och sett många som har fått bra resultat av att följa periodisk fasta.
Dock så tror jag att bör vara hyfsat frisk, stressfri, sova hyfsat och äta en relativt bra kost (typ Paleo/LCHF) för att det inte skall bli en allt för stor påfrestning/stress på kroppen. Det finns också en stor risk att man minskar sitt kaloriintag alldeles för mycket (man kompenserar inte med större mål utan plockar bara bort ett eller flera mål mat) vilket jag inte tror är allt för nyttigt.

Nu blev jag förkyld när jag hade kört några dagar så då avbröt jag och åt som vanligt och ökade även på mängden mat. Som tur var så gick det över relativt snabbt och jag blev aldrig riktigt sjuk. Tror inte att det har med fastandet att göra utan mer att det gick väldigt mycket förkylningar i min bekantskapskrets. Men det är ju som sagt en stress på kroppen, så det kan ju ha spelat in, men det får man ju aldrig veta. Tror att jag gör ett nytt försök i nästa vecka. Skulle tro att jag kör någon 5-2 variant, men då inte som den popolära dieten nu, utan att jag kör periodisk fasta i veckan och äter vanligt på helgen. Det är ju rätt mysigt att äta frukost ihop med hela familjen. Sedan är det inte alla dagar det fungerar med att äta periodisk fasta, så då kommer jag äta som vanligt. Jag tror att lite variation på fastan kan vara bra och känner inget behov att följa någon "diet" slaviskt nu.

Har dock inte hunnit sätta mig in så mycket i ämnet. fasta ännu.
En av de stora förespråkarna av periodisk fasta är Martin Berkhan på Leangains.com och jag har läst lite av vad han har skrivit. Bl.a. denna pdf-fil där han bl.a. bemöter några myter om fasta.

Fördelarna med hans metod (taget från pdf-filen) är
• Greater insulin sensitivity, which allows your body to make better use of carbohydrates
• A wide variety of potential health benefits, ranging from cardiovascular health and life extension to neuroprotective mechanisms that may protect against brain diseases such as Alzheimers.
• Mental alertness, boost in metabolism and improved energy levels due to increased levels of norepinephrine.
• Higher levels of growth hormone during the fast, which shifts fuel metabolism to fat burning and spares muscle protein.
• Appetite suppression. Contrary to what people seem to believe, fasting will not make you ravenous. It has a hunger blunting effect, which is invaluable during cutting.
• Practical. Gone are the days of having to carry around protein shakes or Tupperware boxes of food everywhere you go.
• Large, satisfying meals – you can eat big and still remain lean. No more foo-foo meals that merely act like appetizers and leave you with cravings. This one rings especially true for me; I would always break down on a high meal frequency approach just because the small meals always left me feeling unsatisfied and hungry for more. Using intermittent fasting, I stay 6% body fat year round without much effort.

Vill du läsa om det på svenska så kolla in PeriodiskFasta.com. Han har också skrivit en FAQ om Martins Leangainsmetod på svenska och en svensk översättning av Martins 10 myter om fasta avfärdade

Här finns det även mer information på bloggen Hjärnfysik
Del 1
Del 2
Del 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar