onsdag 7 oktober 2015

Clean Cooking - Bokrecension


Har fått möjlighet att recensera boken Clean Cooking av Elisabeth Johansson.

När jag såg att denna bok skulle komma ut blev jag nyfiken då det låter som att tankarna i den liknar paleo (stenålderskost). Nu är det inte riktigt paleo då det t.ex. finns en del recept med bönor, havre, majsmjöl, sojamjöl och jordnötter, men alla recept är utan gluten, socker och mjölkprodukter (även om det finns smör med i vissa recept). 

Men även om den inte är helt paleo så gillar jag den riktigt mycket. Det är massor av fina bilder och man blir sugen att testa de flesta recept i boken. 

Den är skriven av Elisabeth Johansson som är en internationellt känd kock och konditor som har skrivit 15 kokböcker. Hon har sedan flera år tillbaka ätit gluten och mjölkfritt då hon mår bättre av det.

I början av boken skriver hon om olika råvaror som används i boken som t.ex. olika mjöler och vad man kan söta med istället för socker 

Hon har en del influenser från vegan och raw-food rörelsen och en stor del av recepten är därför helt "gröna". I början av boken får man massor av förslag på olika drycker (mylk som är hennes benämning på "mjölk" utan mejeriprodukter) och frukt/grönskasjuicer. För att blanda de flesta av dessa skriver hon att man använder en råsaftscentrifug. Men jag antar att det borde fungera rätt bra med en mixer också, men man blir riktigt sugen på att skaffa en råsaftscentrifug. Hon har några recept på kvass (en lätt fermenterad dryck). Skulle vara kul att testa något av recepten på kvass då jag aldrig testat det. Man får också tips på hur man kan grodda hemma.

Finns också många spännnde fisk och skaldjursrätter som t.ex. Hummertacos, grillad bläcfisk med fava och karamelisserad lök och ungsbakad havsabborre med färsk kokos och gurkmeja.

I sista kapitlet finns det ett gäng läkra efterrätter och glassrecept (utan mjölkprodukter).

Boken har en blandning mellan recept med "vanliga" ingredienser och så finns det även de med lite mer ovanliga ingredienser. Något som jag t.ex. aldrig gjort eller ätit är oxkind, men blev jättesugen på att göra receptet oxkind med jordärtskocks- och cachewnötspuré med picklade polkabetor.

Jag har bara hunnit testa 4 recept från boken, men de var riktigt lyckade. Det ena var ett glutenfritt bröd, med nötter och torkad frukt, som jag verkligen gillade. Det andra var en mandeläppelkaka som jag faktiskt gjort 2 gånger för att den blev så god. Har också gjort muffins och rödbetshamburgare

Gillar att hon ofta både anger dl och ungefärlig vikt på vissa saker. Framförallt skönt att få en vikt istället för volym på kokosolja då den ju är i fast form vid rumstemperatur.

Detta är en bok som jag verkligen rekommenderar. Borde också passa bra att ge bort som present.

Sä här såg brödet ut i boken och under det så ser ni mitt resultatHär ser ni mandeläppelkakan (utan någon topping, vilket det var i boken)Lite andra bilder ur boken


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar