lördag 25 juli 2009

Funktionell träning

Igår började jag må lite dåligt (ont i huvudet), men efter att ha sovit igår kväll och inatt så känns det betydligt bättre.

Hittat en ny hemsida som verkar bra. Styrkeprogrammet.se

Där hittade jag bl.a. en bra beskrivning av funktionell träning

"Funktionell styrketräning innebär att man, förutom styrka, utvecklar rörlighet, balans och koordinationsförmåga med övningar som aktiverar många olika muskler samtidigt, till skillnad från klassiska bodybuildningsövningar som t.ex. bicepcurls, där man är ute efter att isolera en eller två muskelgrupper vid varje övning. Med denna träning är målet att uppnå en funktionell kropp för ett specifikt ändamål och inte att bygga muskelvolym - vilket är vanligt för många styrketräningsutövare och bodybuilders."

Läs hela artikeln


Visste du att ...

Unge rumänskan Enneke Feji var en av damorienteringens största löften någonsin. På junior-VM 1996 i den avslutande stafetten ledde det rumänska laget överlägset på den sista sträckan. Dessvärre så bröt Enneke foten men vägrade att ge upp. Genom att hoppa på ett ben de sista kilometrarna lyckades hon säkra VM-guldet.

Exilkubanen Alberto Salazars första maraton 1980 gick rätt bra. Han vann New York Marathon på 2.09,41. Året därpå vann han igen med ett då inofficiellt världsrekord, 2.08,15, det var hans andra maratonlopp någonsin.

Fauja Singh är en indier som är bosatt i London. Efter några års löpning bestämde sig för att springa London Marathon vilket han också gjorde, på tiden 6.54. Det låter kanske inte så imopnerande om det nu inte hade varit så att Singh då var 89 år gammalt! Inte nog med det. Fem marathonlopp och fyra år senare hade han som 93-åring sänkt sitt personbästa med över en timme, nu till 5.40! Frågan är hur många 20-åringar som hade hängt med i det tempot?

Fakta hämtade ur "Fysträna med Kapten Thool" och "Jag vill ju bara se bra ut naken"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar