torsdag 9 juli 2009

Bokrecension - Muskeln i fokus


Läste precis ut en bok. Muskeln i Fokus från Sisu Idrottsböcker.

Den är skriven av flera olika experter, men tyvärr så gav det bara ett rörigt intryck. Det blev tyvärr mycket fakta om hur det ser ut (i %) och vad olika tränare anser om en viss träningsform och mindre tips om hur man skall träna. Delen om bålstabilitet var ganska tråkig. De flesta verkade tro att bålstabilitetsträning är det samma som magträning. Nämnde ofta brutalbänken som ett mått på bålstabiltet. I Brutalbänken använder du mestadels Rectus Adominis (Raka magmuskeln) och höftböjaren. Enligt mig så har styrkan i raka magmuskeln väldigt liten del i bålstabilitet.

Några intressanta fakta och idéer fanns det dock. Hade gjorts en undersökning center för muskelforskning i Köpenhamn där de två grupper tränade styrketräning för lårmusklerna 3 ggr/vecka i 12 veckor. Ena gruppen åt protein direkt efter träning och den andra 2 timmar efter träningen. Båda grupperna ökade i styrka, men endast den gruppen som åt protein direkt efter träningen ökade i muskelomfång. Detta betyder alltså att den ena gruppen "bara" hade lärt musklerna att jobba effektivare.

På ett annat ställe skriver de att hur stor muskeltillväxt man kan få beror på genetiken. Inte så konstigt, men skönt för en annan som verkligen får slita för att få lite muskler, medans man ser andra som inte verkar göra ett rätt, men ändå får en vältränad kropp.

Andra saker som man redan visste var att det inte går att stretcha bort träningsvärk.
Sammanfattande så skulle jag inte rekommendera denna bok. Dessutom så är SISU´s böcker rätt dyra. Men en av deras böcker som jag verkligen rekommenderar trots det lite dyrare priset är Total Stabilitetsträning. Riktigt bra bok om bålstabilitetsträning.


http://www.fitnessbutiker.se/ - Länkar till butiker och annat inom träning.
http://www.xtraining.se/ - Gruppträning, uthyrning av träningsredskap, anordnar träningsevent. Finns i Örebro

2 kommentarer:

 1. Hej Mattias, intressant att läsa om dina tankar kring Muskeln i fokus. Jag växlar dock raskt spår och hakar på om Total Stabilitetsträning istället. Har du möjlighet kan jag verkligen rekommendera att gå på en clinic med författaren till boken, Joanne Elpihinstone. Hon kommer till Sverige då och då. Bland annat brukar Täby Rehab arrangera kurser med henne. Mycket välinvesterade pengar, tycker jag. Jag vill också passa på att tipsa om en ny bok som blivit mycket uppskattad och det är vår bok om Styrketräning.
  (http://www.idrottsbokhandeln.se/Shop/Article/View/?articleId=707) Är du intresserad av muskeltillväxt, prestationsförbättring kopplat till vad man äter, så är det bl a två killar som forskar just nu på GIH samt Åstrandslabbet och är inne och ingående kollar upp bl a proteiner av olika slag samt fett. Jag lyssnade på dem på idrottsmedicinska vårmötet i Umeå nu i maj. Wiliam Apró redovisade om fett och prestation, angående fettuppladdning vs kolhydratuppladdning och Jörgen Tannerstedt om protein och återhämtning. Till sist, angående priset på våra böcker så kan jag berätta för dig att vårt förlag inte direkt håvar in stålars. Att skriva denna typ av facklitteratur som är relativt strikt faktagranskad är en ganska så kostsam affär och vi säljer inga miljonupplagor dirket. Det motsäger inte att du tycker det är dyrt, men det är iaf en förklaring till det hela. Vi som jobbar på förlaget cyklar till jobbet. Vi åker inte limo:-) /AnnaLena, som jobbar på SISU Idrottsböcker

  SvaraRadera
 2. Kul att du är inne och läser på min blogg.
  Angående priset så är ni dyrare än t.ex. fitnessförlaget för, men självklart förstår jag att ni inte gör några jättestora pengar.
  Nu är det inga jätteskillnader och jag har många av era böcker som är väldigt bra (t.ex. idrottens träningslära som står sig bra trots att den har några år på nacken). Sedan måste ni ju konkurera med Adlibris och Kulturbutik som säljer böcker till väldigt billig penning. (och det är med desssa priser som jag jämför).

  Jag har tyvärr inte haft möjlighet att gå på Joannes föreläsningar när hon varit i Sverige, men har hört att de är väldigt uppskattade.

  SvaraRadera