söndag 31 mars 2013

Tunga

För några veckor sedan så testade jag att göra lite inälvsmat. Det som jag faktiskt gillade mest var gristunga. Så när jag handlade senast så köpte jag ett paket tunga till. Körde vidare på gristunga, men det vore kul att testa någon annan variant i framtiden

Förra gången så kokade jag dem i ca 1.5 timma. I kokvattnet la jag ner några småbitar färsk ingefära, lite salt och 2 st lagerblad. När jag läste runt så stod det att man skulle kunna dra av skinnet om man gjorde det när den var varm, men det lyckades jag inte med, utan jag använde en kniv och skar bort det. Blev ett väldigt mört kött.

Idag tänkte jag göra den med lite gul lök, kryddnejlika, salt och vitpeppar i vattnet (enligt förslag här)

lördag 30 mars 2013

Måndag på Teneriffa - Stretchpass

Mer inlägg från min Teneriffaresa.
Var med på ett stretchpass som anordnades av hotellet. Tyckte det kunde vara en bra ide då jag faktiskt hade lite träningsvärk. I och för sig skönt att stretcha lite, men det hade varit smartare att lägga de 30 minutrarna på egenstretching då de inte höll stretchen så länge som jag tycker man bör göra och en del övningar förstod jag inte alls vad de var till för.

Efter passet så besökte jag hotelgymmet. Hade med mig Elvira ner som fick kolla på när pappa tränade, så det blev ett rätt snabbt pass som bestod av
Handstand push-up
Bänkpress
Hängande rodd (i handtagen till löpbandet)
Raka marklyft

fredag 29 mars 2013

TRX pass och fivefingers förbud

Som ni vet så var jag på Teneriffa, Puerto de la Cruz, i förra veckan. När vi var ute på promenad så hittade jag ett gym, Gymnasio Bahia, som låg ca 200 m från vårt hotel. Gick in och fick se deras schema och fastnade för att de hade TRX-pass. Dagen efter (fredag) så gick jag dit 40 min innan passet började för jag ville testa gymmet också. Blev förvånad över att det bara kostade 5 euro.

Började med att köra 2 min rodd i medeltempo och sedan maxade jag 500 m (tog 1 min 36.2 s)

Körde sedan 3 varv
Pull-up
Bicepscurl i kryssdrag (högt)

4 varv
Marklyft - 8 rep 100- 3x3 rep 115 kg
Hanteltodd med 30 kg hantel

2 set
Enbens liggande legcurlmaskin

När jag höll på att träna så kom en av personalen fram och talade om att man i deras gym tränade med träningsskor och att man inte kunde träna med barfotaskor (Five fingers). Anledningen var visst att de inte skyddade om man tappar vikter på fötterna. För det första så är det väl mitt problem och för det andra så lär det inte bli så stor skillnad på skadan om jag tappar vikterna på mina vanliga träningskor? Dock gick det bra att fortsätta träna om jag bytte till mina ytterskor (som tur var var det träningsskor och inte mina finskor).

Sedan var det dags för TRX-passet. Var en intressant upplvelse att köra passet på spanska. Talade om redan från början att jag inte förstod, men att det skulle gå bra då man ju kan se vad man skall göra. Det fungerade bra, förutom att jag missade att byta sida då och då. Det var relativt högt tempo på passet som höll på i ca 30 min. En hel del överkropp med övningar för biceps, baksida axlar och roddövningar. Lite benövningar och sedan rätt mycket mage. Saknade triceps, baksida lår och ländrygg för att få en bra balans av övningar. Men i stort ett kul pass son var ganska jobbigt.

I lördags morse så körde jag ett TRX-pass till. Då var det en annan instruktör och det passet var inte lika bra. Vi körde mycker ben, vilket i och för sig aldrig är fel. Sedan var det mycket mage. Det jag störde mig på var att det var så mycket statisk träning och gungningar i små rörelseomfång. Kändes lite 80-tals träning där man bara vill att det ska bränna i musklerna och det gör det ju om man får mjölksyra. Det känns OK när man gör det för coremusklerna som är gjorda för att jobba under längre tid, men att göra det på ben och armar känns inte så funktionellt enligt mitt sätt att se det. Blev också lite irriterad på att instruktören inte gav alternativ till de som inte orkade övningarna.

Hann också med lite träning innan passet.
2 min rodd i medeltempo
1 min maxrodd: 308 m

Körde sedan 4 varv
Bänkpress
5 Pull-up

Brukar ibland känna av min högra axel i bänkpressen, men några kvällar och morgnar när jag inte kunde sova så masserade jag skulderbladet och musklerna mellan skulderblad och ryggrad med min lilla massageboll. Så på detta pass så kände jag inget i bänkpressen vilket var skönt.

torsdag 28 mars 2013

Test av Speed Jump Rope och två dagars träning

Dagens träning
Foamrolling överkropp i ca 3 min

2 min lugn rodd
4 min maxrodd: 1121 m
Känns att man var sjuk en lång period innan semestern, då jag inte brukar vara så trött när jag är klar och då är det en lång sträcka kvar till mitt PB på 1150 m.

5-7 min Foamrolling och massage med liten boll - Axlar, bröstrygg, skuldra och bröst.

På dagens pass så fokuserade jag på att köra den koncentriska delen så snabbt som jag kunde och att köra lite långsammare i den excentriska. I och med att jag kör relativt tunga vikter så blir inte rörelsehastigheten så hög, men man slår på lite fler muskelfibrer.

4 varv
10 Benpress i maskin (100-110-110-110)
3.5-6 st Handstand Push-up
6-8 Stående bicepscurl 2x15 kg

3 varv
8-7-6 Vä Enbens rygglyft med armsträck framåt med 5 kg vikt
10 Bensparkmaskin (70-70-75)
8-7-6 Hö Enbens rygglyft med armsträck framåt med 5 kg vikt
15-12-10 Dips

På gårdagens träning så körde jag bl.a. marklyft, men då "högg" det till i bröstryggen där jag haft problem. Efter dagens träning där jag blev ordentligt varm och jobbade en hel del med foamrollern och massagebollen, så känns det bättre.

Gårdagens träning
2 min hopprepshoppning (enkel och dubbelhopp)
2 min lugn rodd
2 min snabb rodd

Massage med liten boll

3 varv
3 st Marklyft 110-110-100 kg
5-9 Pull-up
Massage med liten boll (bänkpressen kändes bättre och bättre för varje varv)
5-8 Bänkpress (50-60-60 kg)

Testade ett nytt hopprep som jag fått från HeFitness. Det är en inklädd stålvajer som har handtag på sig. Den kallas Speed Jump Rope och kostar 149 kr (ord. 199 kr) + frakt (49 kr). Var först lite skeptiskt då repet inte "vecklade ut sig" ordentligt, men det fungerade riktigt bra när man hoppade med det. Behövde kapa linan lite för att få rätt längd och skruven som låste vajern satt åt rätt bra, så jag var tvungen att plocka fram en tång för att få loss den, men det är ju inget man gör flera gånger. Som sagt ett skönt hopprep som snurrar relativt snabbt, men som är svårt att få att veckla ut sig helt då det är en stålvajer i den.

Torsdag på Teneriffa

Förra torsdagens träning på Teneriffa. Blev ännu ett besök i hotelgymmet.

3 varv
Handstand Push-up
Utfallsteg
Liggande pullover
Enbens raka marklyft

2 set Handstand push-up

3,5 varv
Liggande tricepspress
Sidplanka
Band push-up (hade med mitt gummiband)
Hållningsrygglyft

5 wallwalks

Tror tyvärr att jag glömde mitt gummiband på Teneriffa. Hoppas att någon annan får nytta av det.

onsdag 27 mars 2013

Onsdag på Teneriffa - Hotelgymmet

Besökte hotellets gym redan första dagen. Blev lite besviken då jag väntade mig ett lite mer välutrustat gym. Fanns i och för sig hyfsat med konditionsmaskiner som gåband, crosstrainer, cykel och sittande cykel. Saknade dock roddmaskinen som är min favvokonditiomaskin. Fanns lite skivstänger och latsdrag med lätt viktmagasin. Fanns också ribbstolar, en magbänk att hänga i ribbstolen och en bänkpressställning. Lite förvånad över att se en vibrationsmaskin (kostade 1 euro per 5 min). De pengarna kunde de ha lagt på lite hantlar, slyngor, hävräcke, ryggresningsbänk och kettlebell. Hade funderat på att ta med mig min TRX, men i och med att vi reste med Elvira, som kräver en hel del saker (som t.ex. mat och blöjor) så hoppade jag över dem då det ibland är svårt att hänga upp dem i gymmet. Nu visade det sig att de hade ribbstolar så det hade gått bra.

Hur som helst så blev det ett litet pass.
4 min Crosstrainer
Lite handstandgång och benböj

10 per arm - Enhandssnatch med skivstång som jag tror väger 16 kg
6 per sida Get-up med samma skivstång

2 varv
Stående bicepscurl med 24 kg skivstång
Step-up på lutande skråbräda med 10 kg viktskiva
4 per sida Get-up med 24 kg skivstång

2 varv
Dragonflag
Hängande benlyft i ribbstol
Enbens höftlyft med foten på min lilla massageboll.

Veckans Övning - Reverse Crunch & Dragon Flag


Download with Vixy

tisdag 26 mars 2013

Teneriffasemester med massor av mat

Nyss hemkommen från en veckas semester på Teneriffa, Puerto de la Cruz. Vi har haft det trevligt, även om de flesta dagar var lite molniga och blåsiga. Det innebar att det inte blev så mycket tid i solstolen för mig. Däremot så blev det en hel del träning, som jag tänkte redovisa för i några inlägg under veckan.

På flyget så beställde jag glutenfri kost. Blev inte så imponerad, men fick i varje fall lite energi. Problemet med glutenfri kost är att man ofta ersätter gluten med något annat kolhydratrikt med högt GI så att blodsockret åker upp. Nu var det inte så farligt i dessa måltider då man hade ris till kycklingen.

På hotellet hade vi beställt all-inclusive, vilket kändes lite lyxigt. Problemet var bara att man efter några dagar tröttnade på buffen. Frukosten var bra och de lagade bl.a. en supergod omelette med ost och skinka. De hade något som vid första anblicken såg ut som bacon, men jag tror att det var stekt skinka och det var inte lika gott. Åt ändå några skivor varje frukost. De hade också youghurt med bl.a. kokossmak, men även naturell. Dock så är jag ganska säker på att den också var sockrad. På bilden ser ni hur min frukost kunde se ut (plus yoghurt med frukt).

Försökte hålla mig hyfsad paleo (med mejeriprodukter), men unnade mig alltid en (och ibland 2 skålar) från efterättsbuffen. Blev nog lite gluten, men det var nog framförallt sockret som det blev ett överflöd av. Skall bli intressant att se vad vågen och midjemåttet stannar på nu när man kommer hem, för i och med att det var buffe så åt jag rätt mycket. 2 gånger så åt vi ändå på stan och en av dem var igår kväll och då beställde jag in en tallrik med blandat grillat kött. Det var supergott och inte alls i närheten av det kött kockarna stekte på hotellbuffen.
Några luncher lyckades dock hotellkockarna riktigt bra med fisken och de gjorde även en god mousakka på aubergine.

Grilltallriken jag beställde in


Livsmedels näringsinnehåll enligt Mat Lalonde

Mat Lalonde föreläser om näringsinnehåll i olika livsmedel.
Intressanta saker han tar upp är att näringsinnehållet i vit potatis lika bra som i sötpotatis. Många inom paleo menar att vit potatis inte är så bra för oss bl.a. för att det inte innehåller så mycket näring. Inälvmat är den livsmedelsgrupp som innehåller mest näring. Vi får också veta att spannmål inte innehåller så mycket näring, vilket är ännu en anledning till att inte äta det.

måndag 25 mars 2013

Lite inspererande kroppsviktsövningar + hemmapass

Ikväll så är mitt funktionell Fys inställt. Så för de deltagare som läser min blogg så får ni ett träningsprogram att köra hemma

Uppvärming (se filmen om ni inte förstår)
3 varv
10 Benböj (axlebrett)
10 Benböj (bredare)
5 Stående Nedrullningar
5 Stående nedrullningar till benböj
5/håll Sidböj med nedrullning till andra sidan
20 Mountainclimber
10 /ben Enbens knäböj
5 halva Kålmaskar


3-5 varv
10-15 per sida Dynamisk sidplanka
7-10 per arm (vartannan) - Armhävsställning med klapp på motsatt axel
10-15 per fot Enbens höftlyft (ev fot på upphöjning eller boll för svårare)
4 Hållningsrygglyft (30 s + 15 s vila)

3-5 varv
8 per ben Enbens knäböj (pistol) med assist av dörrhandtag
60-90 s statisk planka (ev. lyft en fot då och då)
30-45 s per sida statisk sidplanka med överkroppsrotation

Avsluta med att så snabbt som möjligt köra
10 Burpess
1 Benböj
9 Burpess
2 benböj
.
.
1 Burpees
10 Benböj

Här lite andra tips på kroppsviktsövningar.

söndag 24 mars 2013

Core Bench

Träffade en säljare från Apirosport som visade broschyr på ett redskap som jag tyckte verkade smart.

Det är från Vicore Fitness och den heter Vicore bench. Det är alltså en träningsbänk som man har en avlång BOSU på. Underlaget blir då inte lika stabilt som på en vanlig bänk, men lite enklare än om man kör på en balansboll. Detta gör att man behöver aktivera sina core muskler om man gör övningar som sittande axelpress eller bänkpress.











lördag 23 mars 2013

Insperation till din träning

En video från en av mina favoritbloggare, Jakob Richloow.



fredag 22 mars 2013

SkiErg

Här lite tips på hur du kan träna i en SkiErg-maskin. Jag gillar att köra en del av min uppvärming i den. Framförallt så aktiverar du dina coremuskler och armar, men jobbar också med nästan hela kroppen.

torsdag 21 mars 2013

Introducera gluten hos barn

Var för några månader sedan på föräldrargrupp på BVC och då pratade de om kost. Faktiskt rätt vettigt då man inte tyckte man skulle introducera socker och fruktpureer för tidigt. Det jag dock reagerade på var att de tyckte att man tidigt skulle introducera gluten för att man inte skulle utveckla celiak (glutenallergi). Tror man menade att bröstmjölken skulle skydda om man introducerade det gradvis.

Nyligen lyssnat på en Podcast (från 8 augusti 2012) där Chris Kresser intervjuade Dr. Alessio Fasano som är forskare och expert på glutenproblem (hittade 92 artiklar på Pubmed med honom). I slutet av avsnittet så  menade han att ju längre man väntar med att introducera gluten i kosten desto längre skjuter man upp risken att drabbas av celiak. Så här sa han i intervjun "So, we don’t know yet if indeed you can prevent celiac disease by delaying the introduction of gluten. But at least I can tell you, based on the data that we have so far, that you can delay it. That is, I think, a good thing so that eventually these kids have more time to stay on a regular diet and enjoy the diet". Tidigare så nämner de en preliminär studie som visat att om man skjuter upp introduktionen av gluten i ett år så minskar man risken för Celiak med 4 gånger (men man nämner att den bara pågått 3 år så man vet inte de långtida effekterna).
Testade att läsa några av abstrakten på hans studier, men är inte tillräckligt bra på fackengelskan för att förstå exakt vad man kom fram till.

Men samtidigt så låter ju råden om att introducera gluten i långsam takt samtidigt som man ammar rätt logiskt då man  vänjer immunförvaret vid gluten.

Vi har börjat med havregröt som innehåller lite gluten (fanns även med vetemjöl i förteckningen).

Mer läsning
Paleomom (Sarah Ballantyne) skriver om gluten (engelska)
Naturlig mat i Skolan skriver om gluten
Här kan ni läsa den slutremiss som denna information från SLV bygger på
Äldre (2004) artikel från läkartidningen om tilläggskost vid amning
Artikel om Gluten i Forskning och Framtid (2008) - Den Stora Mjölchoken

onsdag 20 mars 2013

tisdag 19 mars 2013

Healthy Life Summit

Den 24-30 mars så är anordnas det ett online-event som kallas Healthy Life Summit. Du bjuds då på 35 olika föreläsningar med paleotema. Varje dag så kan du lyssna på 5 st gratis, men de är bara gratis den dagen. Vill du ha alla föreläsningar sparade på datorn så kan du förboka dem för 49 dollar (de kostar mer när det väl börjat 79 dollar och efteråt kostar de 199 dollar).

Några av föreläsarna:
Chris Kresser - CHRONO-DISTRUPTION: THE DARK SIDE OF ARTIFICIAL LIGHT
Sally Fallon - FEEDING AND CARING FOR BABIES AND CHILDREN
Diane SanFillipo - THE 21-DAY SUGAR DETOX
Joel Salatin - FOLKS, THIS AIN'T NORMAL!
Jeffrey Smith - HEALTH AND ENVIRONMENTAL DANGERS OF GMOs
Julia Ross - HEALING THE MIND AND BODY WITH FOOD
Donna Gates - CONQUERING SYSTEMIC INFECTION: ESSENTIAL TO GOOD HEALTH
Dr Kaayla Daniel - PRACTICE SAFE SOY
Robin Koney - MOVEMENT FOR ELIMINATING CHRONIC PAIN AND WEIGHT LOSS
Matt Stone - METABOLISM AND STRESS – AN INNER TUG OF WAR

lördag 16 mars 2013

Fredagens träning och Funktionell fys

I helgen blev det ingen träning, men det blev ett pass före lunch i fredags

2 min rodd
2 min skierg

Foamrolling och liten massageboll

4 varv
Marklyft
Seasawpress
Hållningsrygglyft i vinkelbänk
Sittande bicepscurl
Bänkpress

Sedan lite Benpress i maskin varvat med stretching och massageboll

Idag blev det slyngor på corepasset och på funktionell fys fick de köra det son är på bilden. Först hela väntetspaltens övningar med rätt vikt för antalet rep. Sedan fick de välja 2 st av övningarna till höger. Så höll vi på i ca 30 min. Avslutade med lite slynglvningar och stretch. För mig blir det dock ingen träning idag.



fredag 15 mars 2013

Äntligen lite träning och sjukgymnastikutvärdering

I tisdags så blev det äntligen ett ordentligt träningspass

2 min rodd
Lite övningar i slyngor

Nu var det en hel del folk i gymmet (i varje fall på de maskiner som jag ville ha), vilket jag inte är van vid eftersom jag oftast tränar före lunch. Detta gjorde att jag hoppade en hel del mellan olika övningar och ibland så stretchade jag medan jag väntade på övningarna.
Dessa är några av övningarna jag valde:
Step-up med 20 kg kettlebell
Enbens knäböj med assist
Sidliggande (45 grader) axellyft med 7 kg hantel
Enbens rygglyft med armlyft med 5 kg viktskiva
Benpress (100-110-120 kg)
Rotations push-up i en slynga.

Fick faktiskt lite träningsvärk i benen, men det beror nog mest på att jag inte kunnat träna ordentligt på drygt 2.5 vecka.

I förrgår kväll körde jag lite armhävningar (30+20), sidplankor och enbebs höftlyft. Igår blev det 30+25 armhävningar innan jag gick och la mig.

Igår skulle det bli ett ordentligt pass innan lunch.
Hann värma upp lite med 2 min rodd och en uppvärmningserie som jag filmade (kommer i ett senare inlägg).
Började med 10 Pull-ups och 12 Dips.

Sedan kom en av sjukgymnasterna och frågade om jag kunde agera patient till en av deras elever som hade examination. Visade sig att den patienten som hon skulle jobba med inte hade kommit. Jag har ju fortfarande lite problem med min bröstrygg och jag tyckte att det kunde vara lite kul att få en 3:e åsikt om den då den inte är helt bra ännu.

Hon kom fram till att det var en stelhel i bröstryggen och vilket gett triggerpunkter. Hon trodde inte att det var problem med disken nu utan att jag behöver jobba med rörlighet i bröstryggen, hållningsövningar och triggerpunktsbehandling. Det var lite åt det hållet som jag själv börjat fundera kring.

Efter att jag varit patient så körde jag
3 varv till med
Pull-up
Dips
Hållningssumomarklyft
Blev inte det passet jag räknat med, men hoppas att dagens lunchpass blir bättre.

onsdag 13 mars 2013

Billig kokosmjölk

Var och handlade på Citygross i början av veckan. Här i Örebro så hade de ett erbjudande på kokosmjölk. Man fick köpa 2 burkar Favorit kokosmjölk (som jag tror är deras eget lågprismärkr) för 10 kr. I vanliga fall kostar varje burk på det märke jag köper ca 15 kr så det blir ju ca 1/3 av priset. Så jag passade på att köpa 20 st burkar, då jag gör av med en hel del burkar..

Just kokosfett är ju bland de bättre fetterna att äta.

Såg att en fördel med denna sort är att den innehåller 75% kokosnöt. Oftast innehåller de 60 % och resten vatten. En nackdel är att den innehåller en del tillsatser (E 412, E 473, E 466, E 415 och E223). Den bästa kokosmjölken som jag stött på är Santa Maria Extra Creamy då den innehåller 80% kokosnöt och inga tillsatser. Men den kostar ca 26 kr för 4 dl.
Annars köper jag oftast Santa Marias vanliga kokosmjölk eller deras ekologiska kokosmjölk. De innehåller 60% kokosnöt och har bara 1-2 tillsatser (vanlig E 471, E 466 och Ekologisk guarkärnmjöl).
Såg att det står fruktkött från kokosnöt på dem medan det stod kokosnötsextrakt på den billiga Favorit. Vet inte om det är någon skillnad eller olika namn för samma sak. Någon som vet?

Här kan du läsa lite mer om kokosmjölk i matlagning
Och här lite om varför kokosmjölk är bra 
Och här skriver Chris Kresser om varför kokosmjölk kan vara dåligt

Bild på den bästa kokosmjölken jag stött på

Näringsinfo i Favorit

Innehåll Favorit


Veckans Övning - Planka med rotation

tisdag 12 mars 2013

Recension av LCHF för hela familjen


Jag har fått möjligheten att recensera boken  LCHF för hela familjen som är skriven av Monique Forslund. Monique driver bloggen Lifezone och hon är kostrådgivare, montessoripedagog, trebarnsmamma och har 20 års erfarenhet inom barnomsorg.

Jag har testat några av bokens recept. Den baconinlindade fetaostfyllda kycklingen har blivit en stor favorit hemma hos mig, bara det receptet gör boken värd sina pengar. Jag har också gjort goda laxburgare med hamburgbröd på LCHFvis. Brödet var väl inte lika gott som vanligt hamburgebröd, men helt OK. Själv äter jag nog laxburgaren med grönsaker istället.  Gillade även receptet på LCHF-pizza. Vissa recept är enkla medan vissa har lite större ingredienslista och kräver lite mer tid. Boken har sammanlagt 105 recept och jag det är massor av recept som jag inte provat som verkar supergoda. Alla recept har bra bilder på rätterna vilket helt klart är positivt då man blir sugen att testa recepten.
Något jag saknar i boken är vetenskapliga referenser till påståendena om LCHF-kosten. I innehållsföteckningen så saknar jag att inte de olika recepten är utskrivna, även om det finns en receptlista i slutet som är i bokstavsordning. Men jag hade velat kunna gå in på varje kapitel och letat fram mina favoritrecept.

Boken börjar med att hon snabbt förklarar vad kolhydrater, protein och fett är och vad de gör i kroppen. Du får sedan läsa vad hon tycker att man ska ge små barn istället för välling när barnen är ca 6 månader gamla och upp till 1 år. Du får också veta vilka livsmedel som du bör undvika helt. Du får sedan ett gäng recept där hon delat in dessa i olika kategorier baserade på barnets ålder (6 och 9 månader).

Det är viktigt att påpeka att Monique inte tycker att barn skall äta en strikt LCHF-diet där man tar bort de flesta kolhydrater utan att man hittar en nivå som passar barnen. Barn rör ju ofta mycket på sig och behöver då mer kolhydrater, men de skall då vara av rätt sort. Något som jag också gillar är att hon betonar att "mat och tjat är en kombination som jag försöker undvika" och att måltiden skall vara en trevlig stund. Hon tycker att man skall uppmuntra barnen till att smaka allt men att man inte alltid måste äta upp allt på tallriken.

Först ut i receptsamlingen är frukostförslag. På de flesta recept så finns det en liten ruta där Monique ger lite små tips och variationer, viket är ett trevligt inslag. Du får recept på omeletter, musli, LCHF-knäckebröd, äggmjölk, smoothies, matiga muffins och pannkaksfrukost.

Nästa kapitel handlar om lunch och middag och hon betonar att hon fokuserar på att  använda bra råvaror som gärna är ekologiska. Hon menar att det är enkel vardagsmat som fungerar bra i hennes familj. Du får t.ex. lära dig att laga Barnens favorit.stoganoff, Höstig köttfärssoppa, Gulaschsoppa, Dragonkyckling med röd coleslaw, Panerad fisk med kall dillsås, Lax med krämig ostsås och smörstekt grönsakswok, Tonfisksås med vitkålsspaghetti och olika varianter på sill (till olika högtider).

Ett kapitel behandlar olika LCHF tillbehör och där får du recept på t.ex.  Blomkålsmos, sallader, Zucchini-spaghetti, Broccoligratäng, röror och såser.

De nästkommande kapitlen handlar om bra mellanmål, godis och efterrätter. Hon använder inga sötningsmedel utan använder kokos, vaniljpulver och bär för att söta till det lite mer. Exempe på recept är Moniques Chokladmousse, Cheesecake, Pannacotta, Päron- och hallonpaj med limegrädde, glass och LCHF-vänlig saft.

Receptdelen avslutas med ett kapitel som kallas fredagsmys och här får du tips om alternativ till Potatischips och andra snacks.

Näst sista kapitlet heter Bra mat i förskolan och här går Monique igenom vad hon tycker att man bör satsa på i förskolan som t.ex. bara fullfet mjölk och vatten som drickalternativ. Hon skriver bl.a. "Humör, hälsa, koncentration, sömn, lek och energi påverkas av det som barnet får i sig. Målet är att barnet ska äta näringsrik mat, äta det som ger ett jämnare blodsocker, positiv energi och som mättar över tiden". Hon ger förslag på frukost och mellanmål som man skulle kunna ha i förskolan.

Sista kapitlet är "Familjens praktiska LCHF" och där går hon igen om saker som t.ex. petiga barn, att få barn att äta, tonåringar, fruktos, tillsatser och lite mer information om vitaminer, d-vitamin och omega-3/-6.

Sammanfattning
Boken är rejäl och har hårt band så den passar bra i köket. Det finns också ett snöre så att man kan markera receptet man håller på med. Saknar en uppskattning av hur lång tid recepten tar att göra och det hade även gärna sett en ungefärlig uppskattning på energiprocenten av kolhydrater, protein och fett.
Jag gillar verkligen boken och Monique har många bra och intressanta tankar. Bilderna i boken är väldigt bra och man blir sugen på att testa de flesta recepten. Det är en blandning mellan lite enklare recept och mellanmålsförslag till recept med lite mer ingredienser som tar lite längre tid att laga. Det är bra beskrivningar på hur man skall göra i recepten så jag tror att de flesta kan tillaga alla recepten i boken. Rekommenderar boken till alla med barn, men även vuxna lär uppskatta recepten.

Bokfakta
Förlag: Optimal Förlag
Sidor: 233 st
Pris: 183 kr (Adlibris)

Här några sidor ur boken

Experimentera med inälvsmat

Ikväll blir det en matlagningskväll då jag skall testa att laga till lite olika inälvsmat. Passar på när frun och Elvira ät bortresta utifall det inte blir så bra. Men det skall bli väldigt spännande att smaka resultatet.


Inälvsmat är ju bland det nyttigaste man kan äta då det innehåller så mycket näringsämnen. Läs denna text av Sarah Ballantyne (Paleomom.com) för att läsa varför den är så bra. En annan fördel är att det är relativt billigt kött (ca 30 kr/kg). När jag lyssnat på podcasts så har jag förstått att hjärta och tunga är den inälvsmat som är mest lik "vanligt kött" och därför var jag nyfiken på dessa.

Igår så skar jag upp ett oxhjärta (se bild) och la det i marinad. Hittade ett recept på Paleomom som jag utgick från. Hade lite ispåsar med rödvin i frysen så jag slängde ner ett gäng sådana i påsen med det uppskurna hjärtat. Kryddade med malen koriander, rosmarin och timjan.

Tänkte också göra köttfärslimpa med nötfärs, bacon och grislever inspirerat av detta recept. Kanske också tar och steker en bit för att se hur den smakar när man inte "gömmer den". Vet att jag tyckte om lever när jag var liten och mamma gjorde den. Kanske ringer mamma och frågar hur hon tillagade den. Läs mer om varför lever är så bra på Chris Kressers hemsida. På Weston Prices hemsida finns det också bra information (och recept) om lever.

Köpte också gristunga som jag tänkte koka upp i några timmar (stod 1.5 h på paketet). Följer nog instruktionerna på spisa.nu eller på taffel.se.



måndag 11 mars 2013

Lätt träning och tufft Funktinell Fys

Idag så körde jag ett lätt/kort pass efter jobbet. Har ju inte tränat på 2.5 vecka nu p.g.a. sjukdom. Är inte helt frisk ännu utan hostar lite slem och är snuvig. Men jag tänkte att jag ju måste komma igång så då blev det ett kort pass.

1 min lugn SkiErg
Lite skulderuppvärming och benböj

2 varv
10 Toes to bar (strikta med nästan raka ben)
10/ben Step-up (första utan vikt och andra med 16 kg kettlebell)
10 Dips

2 varv
5 Pull-up
10 Benböj i maskin (100 kg)

Däremot så fick deltagarna i mitt Funktionell Fys ta i desto hårdare.
Dagens pass såg ut som på bilden.
5 varv styrkeövningar med 2 min kondition mellan varje varv (bröt efter 20 min så ingen hann alla varven).
Avslutade med 2 varv av coreserien till höger (första 40 s och andra varvet 25 s per övning med 5 s vila)

söndag 10 mars 2013

Fortsätter nog träna ändå :)

Trots dessa fynd så fortsätter jag att träna ändå, för jag tycker det är så kul. Dessutom så tror jag inte att man bygger så mycket muskler med detta sätt att få bättre hälsa. Har inte en aning om vilken tidning bilden kommer ifrån, utan hittade den på Facebook (så det kan ju vara någon som skrivit ihop den själv på skoj)

lördag 9 mars 2013

LCHF Pizza till middag

Ikväll så gjorde jag en variant på en pizza från boken LCHF för hela familjen av Monique Forslund. Det var relativt enkelt och blev väldigt gott.

Botten var
1 ägg
ca 2 dl riven ost
Vispade ihop och la på en plåt. Ca 10 min i ugn på 200 grader.

Topping:
Tomatpure
Lök
Skinka
Tomat
Paprika
Riven ost
Oregano
Ca 10 min till i ugnen.

Till det blev det lite surkål.



Köpa boxsäck

Skall köpa en boxsäck till jobbet och funderar lite på vad man skall tänka på? Vilka säckar är mest slittåliga? Det finns ju i vinyl, konstläder och läder. Vill att den skall hålla även om det är kampsportare som kör på den, så jag antar att läder är att föredra. Någon som vet hur stor skillnad det är?

Antar att man vill ha en hyfsad lång (120-160 cm), men funderar på vad den skall den väga. Kommer nog mestadels vara ”vanliga” motionärer som slår på den. Är den för tung så ökar väl skaderisken, men man vill ju inte att den skall vara för lätt heller.

Har försökt kolla runt på nätet för att få lite tips på vad man skall tänka på, men blir inte riktigt klok.

Lutar mest åt att köpa en 160 cm säck som väger ca 40 kg. Någon av er som har några tips eller tankar på vad jag skall köpa?

Här är några av de jag kollat på
Sportamore har en 160 cm på 40 kg av märket Master i konstläder som kostar ca 1400 kr (inkl. frakt).
Nordic Fighter har en 120 cm på 40 kg i läder som kostar 1950 kr (plus frakt)
Naiti Sport har en 160 cm på 40 kg av märket Fighter som kostar 2000 kr (inkl. frakt)
Maxpuls har en 130 cm på 45 kg av märket Casall i kostläder som kostar ca 1600 kr (inkl. frakt)
Smartgym har en 150 cm på 45 kg av märket Jordan i läder som kostar ca 3000 kr (inkl. frakt)
Nicopiasport har en 150 cm på 50 kg av märket Topten i konstläder som kostar ca 1700 kr (plus frakt)

fredag 8 mars 2013

Sjuk och massage i smithmaskin

Hade ju tänkt köra ett styrkepass idag, men alldeles innan jag skulle börja så fick jag huvudvärk. Jag har aldrig huvudvärk, men jag började med att fylla på med vatten och energi i form av proteinshake.
Ibland när jag haft en lätt huvudvärk så har den minskat när jag rört på mig, så jag körde någraminuter långsam rodd och testade även lite SkiErg, men gav upp då inte huvudvärken släppte. Gav mig istället på att massera skuldran med den lilla massagebollen och även övre trapetiuz genom att stå under  smithmaskinen så att stången tryckte ned på muskeln. Då kändes det som om det släppte lite. Testade att köra lite pull-up och sidliggande axellyft, men vid ansträngning så ökade huvudvärken och resten av tiden så fortsatte jag med rörlighetsträning och massage.

Letade film på youtube på hur någon masserade övre trapetiuz med smithmaskin men hittade ingen, så jag lånade en bildserie från Jakob Richloows gamla blogg där han använder lite andra sätt en smithmaskinen till att massera den muskeln.










Här en film hur du kan massera lite andra muskler med hjälp av smithmaskinen.


Kändes lite bättre efter lunchen, men allt efter att tiden gick så blev det värre och hade jag inte haft mitt Kettlebellpass så hade jag gått hem och anmält mig sjuk. Men ville inte ställa in passet. Testade att lägga mig på en brist och bara slappna av i 10 min, men det hjälpte inte. När det var 30 min kvar till passet började jag må lite illa och frysa lite. Tog då en Ipren. Brukar vara väldigt retstriktiv med värktabletter då jag fått för mig att kroppen kan fixa det mesta själv om den får lite lugn och ro, men jag kände att jag inte skulle kunna hålla passet om jag mådde som jag mådde. När passet väl började så hade det mesta av huvudvärken släppt och jag mådde bättre. Det blev ett riktigt bra pass där de fick kämpa ordentligt. På bilden här under ser ni vad de fick göra efter uppvärmningen och lite teknikträning. Kände dock att det nog mest var värktabletten som gjorde att jag mådde bättre, så idag är jag hemma och är sjuk. Så himla tråkigt, då det nu är över 2 veckor sedan jag kunde träna ordentligt.

Har i varje fall haft lite tid till att läsa lite intressanta inlägg på en av mina favoritbloggar som är Jakob Richloows blogg. Tyvärr sällan som jag hinner läsa andra bloggar. Brukar försöka hinna läsa inläggen på Träningslära.seTräna Styrka.se och några andra bloggar som jag har upplagda i Bloglovin.

Namninsamling för naturlig mat i skolan

Kostrådgivaren Cecilia Blidö som driver bloggen Naturligmatiskolan.se har startat en namninsamling för naturlig mat i skolan. Jag har skrivit på och vill du också göra det så följ denna länk.

Så här skriver de på namninsamlingen
"Barn i förskola och skola behöver näringsrik mat för att orka med skoldagen och för att uppnå en god hälsa och förebygga sjukdomar. Barn behöver bra sammansatt skolkost baserad på naturlig mat, det vi människor är anpassade för att äta. Genom att välja bra kvalitet på protein, bra naturliga fetter och bra kolhydratsval för att hålla en stabil blodsockernivå och en god balans mellan fettsyrorna omega 3/omega 6 i kostintaget uppnås fördelar som

•en bättre koncentrationsnivå under skoldagen
•en förbättrad inlärningsförmåga
•lugnare och stabilare barn och ungdomsgrupper
•ett sundare förhållningssätt kring kost och hälsa
•att uppnå ett stärkt immunförsvar
•att minska risken för inflammationer
•att minska risken för metabolt syndrom

Uteslut light/lätt/lågfettsprodukter ur skolmaten!
Light/Lätt/Lågfettsprodukter är dyrare och ger sämre mättnad, sämre näring och risk för allergiska reaktioner då de är hårt processade och innehåller mycket vatten, dolda sockerarter, kemiska tillsatser och E-nummer för att efterlikna originalprodukten/fullfeta alternativet.

Uteslut margarin ur skolmaten!
Margarin ger ökad risk för inflammatoriska sjukdomar på grund av den höga halten Omega 6-fettsyror. Många studier visar att margarin ger ökad risk för astma, eksem, allergi, allergisk nästäppa och magbesvär såsom ulcerös kolit. Margarin är ett hårt ifrågasatt och hårt processat matfett med kemiska tillsatser, E-nummer, rester av extraktionsbensin (hexan), processer för rening av oljor, härskningsstabilitet, förändra smak och konsistens för att göra en flytande oljeblandning fast i formen och likna och smaka som smör.

Uteslut glutamater ur skolmaten!
Glutamater (E621) tillsätts i hel- och halvfabrikater och kryddblandningar för att höja smaken hos produkter som saknar tillräckligt med riktiga råvaror. Glutamater blockerar mättnadshormoner och stör hjärnans funktioner, kan orsaka migrän, astma och andra allergiska besvär. Flera forskarstudier visar på ett samband mellan höga doser av glutamat med risker för fosterskador, allergi, lever och nervskador.

Välj produkter av miljöhänsyn, bättre skolekonomi och god hälsa!
Välj så oprocessade rena råvaror som möjligt.
Välj närproducerat, ekologiskt ooch Svenskproducerade så långt det är möjligt
Välj möjligheten att erbjuda naturliga alternativ till alla barn som vill uppnå ett långtidsfriskt liv
Välj naturliga råvaror och fullfeta alternativ för stabilare mättnad per använd krona (bättre ekonomi).

Skollagen
Skollagen föreskriver näringsriktig mat. Det finns däremot inget krav i lagen att följa Livsmedelsverkets rekommendationer. Livsmedelsverkets kostråd har fått hård kritik från flera läkare och fria forskare på senare år. Det finns inga studier som visar att mättat fett är farligt. "

Namninsamlingen kommer att pågå till den 31/3 och därefter överlämnas till regeringen, lantbruksministern samt en kopia till samtliga partiordförande i de parter som representeras i riksdagen.

torsdag 7 mars 2013

Snart Paleo Solution på Svenska - Jippi!

Anledningen till att jag börjat äta mer naturlig mat (paleo) är att jag läste boken The Paleo Solution av Robb Wolf. Den var riktigt intressant och inspirerande. Den tog upp varför man bör testa att utesluta vissa livsmedel för att må och prestera bättre. Nu såg jag att det kommer en svensk översättning av boken och den har fått titeln Paleo Grundboken, vilket i och för sig kanske inte är den häftigaste titel man kan tänka sig. Den kommer ut i maj 2013 och det är Optimal Bokförlag som ger ut den.

Gillar verkligen Optimal förlag för de ger ut massor av bra titlar inom kost och hälsa. De har gett ut väldigt många LCHF böcker. Bra böcker som jag har läst är Nytt liv med riktig mat - Frisk med LCHFOmega-3 - Vitaminet från havet, LCHF för hela familjen, Brödberoende och Supervitamin D.

Såg också att de översatt två titlar som jag har på min att läsa lista och som jag inte visste fanns på svenska. Det är Vego Myten (The Vegetarian Myth) och Gary Taubes Varför blir vi feta och vad skall vi göra åt det? (Why we get fat and what to do about it).

Hoppas att de fortsätter översätta engelska paleotitlar. Skulle gärna se svenska översättningar av It starts with Food, Practical PaleoEveryday Paleo, The Perfect Health DietLights Out och Fat Chance. Finns också två kokböcker för barn som jag skulle gilla att ha på svenska. Det är Paleo Pals: Jimmy and the Carrot Rocket Ship och Eat Like A Dinosaur.

Andra titlar som Optimal Förlag ger ut och som jag tycker verkar intressanta är
Den nya Atkins metoden : Kosten som får dig att må bra och gå ner i vikt 
Ät upp till bevis : Fakta och fördomar om kost och hälsa
Hur kolesterolmyten hålls vid liv
Frisk av mat : LCHF från början
Bevisen : frisk med LCHF
Fett och kolesterol är hälsosamt
Rädda vår mat (på rea)
Frisk med LCHF i goda vänners lag
Välfärdens ohälsa (på rea)
Lev längre (på rea)
Rädda vår jord
Ryggakuten
Ideologin och pengarna bakom kostråden
Viktminskning med LCHF så lyckas du
LCHF till vardags - Riktig mat för familjer med tunna plånböcker (på rea)
LCHF to go (på rea)
Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin

onsdag 6 mars 2013

Snuvig men ändå lite hemmaträning

Fortfarande snuvig, men då la jag lite tid av lunchen idag på att massera mina axlar med en liten massageboll. Tog även och körde 2 set pull-up (10 och  7 st).

Igår kväll så gjorde jag också lite armhävningar och dips (i hörnet på köksbänken) innan jag gick och la mig. Skall försöka få in lite armhävningar de flesta kvällar. Det är ju rätt så lätt att köra typ 30 st och sedan ett set på 20 st och vips så har man gjort 50 st per kväll. Skall köra det nu när jag skrivit klart inlägget. Men imorgon hoppas jag få in ett ordentligt träningspass på lunchen.

Här en film på hur man kan träna hemma i köket.

Veckans Övning - Bulgarian Splitsquat

tisdag 5 mars 2013

Ingen träning och Funktionell Fys

Vanligtvis brukar jag träna efter jobbet på måndagkvällar men jag är fortfarande snuvig och har slem i halsen. Nu är det i och för sig inte så farligt att träna när man är snuvig, men jag kännde att jag inte hade så mycket energi kvar till träning. Valde istället att filma några övningar till "veckans övning". Idag och på onsdag kommer det nog tyvärr inte bli så mycket tid till träning, men på torsdag blir det ett efterlängtat pass. Har då gått 2 veckor utan träning.

På bilden ser ni vad deltagarna på Funktionell fys fick köra igår. Dessutom fick de träna lite balans och bålstabilitet på balansboll.

måndag 4 mars 2013

Inspirerande 93-åring


fredag 1 mars 2013

Bokrecension - Fitnessfighten för alla

Har fått möjlighet att recensera boken Fitnessfighten för alla av Jarkko Kortelainen. Sedan boken släpptes så har jag varit nyfiken på den. För ca 2 år sedan så deltog jag själv i Fitnessfighten, som är en tävling på internet där du skall följa en diet och ett träningsupplägg och den som får bäst resultat efter 30 dagar vinner ett fint pris. Jag blev väldigt nöjd med mina resultat (se bilden under).

Jag var nu nyfiken på att läsa boken och läsa tankarna bakom upplägget. Blev dock besviken på den fronten, då delen om hur metoden fungerar är väldigt kort och det finns inga hänvisningar till vetenskapliga referenser till påståenden som t.ex. att vi behöver äta 5-6 ggr om dagen för att kroppen inte skall lagra energi. Hade också velat se vilka tankar som finns bakom konceptet att träna hela kroppen varje dag utan att det blir för mycket. Vanligtvis så rekommenderar man ju vilodagar eller att man växlar kroppsdelar man tränar.

Bokens upplägg liknar många amerikanska "dietböcker". De första 55 sidorna består av "success stories", dvs deltagare som skriver om sina resultat och upplevelser av metoden. Du får dessutom se före och efter bilder. Sedan beskriver Jarko metoden på ca 20 sidor. Metoden går alltså ut på att du äter och tränar (1 h varje dag) på ett visst sätt under 30 dagar. En stor del av detta kapitel handlar om hållning och ergonomi, men även kost, sömn och den mentala biten tas snabbt upp. I nästa del så går han igenom alla övningar som ingår i programmet.  Enligt upplägget i boken så byter man övningar varje vecka (i det programmet jag följde på internet så var det varje dag en ny övning). Övningarna i sig är bra och även förklaringarna och bilderna. Har du dock tränat ett tag så vill du nog köra med större vikter än PET-flaskor (men det är ju bara att göra det).

Därefter så får du lära dig vad du skall äta. Som det är skrivet i boken så verkar det som att man först tränar 30 dagar och sedan lägger till kosten när man är klar, men då får du nog inte de resultat som man skriver om i "succes-stories" då man gjorde både träning och kost samtidigt.

Först så får du veta hur du räknar fram hur mycket du skall äta (din energiförbrukning) och i den här delen tycker jag det fattas lite information. Du får en formel som räknar ut hur mycket energi du gör av med utan träning, men det står ingenstans (förutom ett exempel med 400 kcal) om hur mycket du skall lägga till för den timmas träning du gör varje dag. Den enda informationen man får är att man skall dra  bort en viss mängd kalorier för att gå ner i vikt.
Följer man anvisningarna (och tar 400 kcal för träning) så kommer jag på 1676 kcal per dag, vilket är mindre än de 1900 kcal som jag gick efter. Skriver också att ingen skall äta mindre än 1500 kcal oavsett vad man får fram för siffra. Antar att kalorestriktionerna är en del av varför programmet ger bra resultat på många, även om det står att man aldrig skall vara hungrig (vilket jag var ibland när jag körde Fitnessfighten).

Du får veta vilka livsmedel som är bra att äta enligt metoden och du får en förslag på en dagmeny (1500 och 2200 kcal) kan se ut.  I boken finns det också ca 40 st recept. De flesta recept är utan bilder, vilket gör den delen lite tråkigare.

Sammanfattning
Boken var inte vad jag hade väntat mig och om du har kört Fitnessfighten på nätet så känns denna bok lite överflödig, men om du vill testa metoden och inte vill betala 595 kr på nätet för att tävla så rekommenderar jag boken. Du får massor av bra träningsövningar (36 st). Är du träningsvan känner du nog igen de flesta övningar, även om det nog finns några få som du inte stött på förut. Det står att man kan köra Fitnessfighten hemma men för att kunna göra det så behöver du hantlar även om han rekommenderar att man kan köra med petflaskor fyllda med vatten eller sand (men är du träningsvan behöver du tyngre hantlar för att få bra resultat enligt mig). Att köra "Fitnessfighten" kräver en del av dig som deltagare. Du skall träna en timma om dagen och ha koll på hur mycket du äter (väga maten, även om en del efter ett tag lär sig ungefär hur mycket det är). Sedan tror jag att vi alla är olika så alla kommer inte få lika bra resultat med denna metod (det är ju bara de som lyckats som är med i boken), men en hel del kommer att bli överförtjusta i sina viktnedgångar, minskad vilopuls och minskat midjemått.

Bokfakta
Förlag: Kosta Förlag
Sidor: 191 st
Pris: 207 kr (Adlibris)